máj 26, 2021
12 Views
0 0

Kicselezik a tüntetéseket korlátozó szabályt

Written by

Kicselezik a tüntetéseket korlátozó szabályt

Egy helyen, egy szervezésben, egymás mellett 16 tüntetés. Jámbor András június 5.-ére szervez demonstrációt a Hősök terére, azonban a mostani jogszabályok szerint csak az 500 fő alatti tüntetéseknél nem kell ellenőrizni a védettségi igazolványok meglétét. A jogszabályt kicselezve, Jámborék a tér különböző részére másfél tucat, 500 fő alatti tüntetést jegyeztek be. A TASZ jogásza szerint a mostani korlátozás életszerűtlen. Az ATV Híradó riportja.

A Hősök tere közepén a tömeg által formázott szív és benne a felírat: civil. Közvetlenül egymás mellett állva, tízezren tüntettek 2017 tavaszán a civil törvény elfogadása ellen.
A koronavírus berobbanása óta viszont egyáltalán nem vagy csak korlátozva lehetett demonstrálni.

A járvány harmadik hullámának lecsengésével június 5.-én, azonban egy újabb tüntetés indulhat a Hősök teréről. Az előválasztáson képviselőjelöltként induló Jámbor András szervezésében.

Azért kell kisebb csoportokban összegyűlniük a demonstrálóknak, mert a friss jogszabályok értelmében június 14-éig csak 500 fő alatti tüntetéseknél nem kell elkérni a védettségi igazolványt a résztvevőktől. Ha ennél többen jelennek meg egy tüntetésen, akkor már igen.

A Kossuth térre viszont 500 főnél nagyobb tömeget várnak, oda csak az mehet be, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal. A tüntetés területét kordonokkal kerítik körbe és minden belépőtől elkérik a védettségi igazolványt.

A TASZ jogász arra hívja fel a figyelmet, „a tüntetések nem így szoktak lezajlani, hogy oda regisztráció alapján vagy ellenőrzés alapján lehet bejönni. A tüntetés definíció szerint egy nyilvános esemény, egy nyilvános gyűlés, amihez bárki szabadon csatlakozhat. És bárki szabadon elhagyhatja.” Hegyi Szabolcs szerint a mostani, 500 fős korlátozás egy életszerűtlen jogszabály. Hasonlóan véleményt képvisel a Mi Hazánk Mozgalom is: „Én azt gondolom, hogy ez egy újabb betarthatatlan kormány szabályozás, aminek véget kíván vetni a Mi Hazánk Mozgalom is.” Novák Előd elmondta, a párt a hétvégén az Óbudai-szigeten tart majálist, ahova egyszerre több rendezvényt is bejelentettek,így tudják megkerülni a jogszabályokat.

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210526-kicselezik-a-tunteteseket-korlatozo-szabalyt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?