ápr 27, 2021
6 Views
0 0

Kiakadtak a szállásadók a vakcinaigazolvány miatt: "Nem szeretnénk bármilyen megkülönböztetésben részt venni"

Written by

A közösségi médiában sokan felháborodtak, egyes szállásadók piros vonallal áthúzott igazolványokkal jelezték: ők bizony nem tesznek különbséget vendég és vendég között.

Zsuzsa egy kelet-magyarországi magánszállást üzemeltet a férjével. Tavaly november óta csak üzleti utazás vagy oktatási célból fogadhatnak vendégeket. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése szerint azonban a nyitás után a szolgáltatások igénybevételét védettségi igazolványhoz kötik majd.

(A legfrissebb hírek itt)

– Több vendégünk is szerette volna lemondani a foglalását emiatt. Jeleztük feléjük, hogy nálunk ez nem probléma. Nem szeretnénk bármilyen megkülönböztetésben részt venni. Egyelőre kivárunk, tájékoztatást még nem kaptunk arra vonatkozóan, hogy a magánszállásadókkal mi lesz a jövőben. Nekünk nem kötelező a recepció, mint a panzióknak vagy a szállodáknak, elég, ha telefonon ügyeletben vagyunk. Sokan 200-300 kilométerre laknak a szálláshelytől, amit kiadnak. Ők hogyan oldanák meg az ellenőrzést? – árulta el az asszony.

A fertőzésen átesettek és az oltottak kapnak igazolványt, ez hamarosan mindenhová bejuttatja őket / Fotó: Pozsonyi Zita

A fertőzésen átesettek és az oltottak kapnak igazolványt, ez hamarosan mindenhová bejuttatja őket / Fotó: Pozsonyi Zita

Több más szállásadó is elárulta, utolsó véréig tiltakozik majd az ellen, hogy külön igazolványt kérjen a pihenni betérőktől. Nekik valóban zsebre megy a játék, és ha egy jól fizető vendégtől esnek el, mert nem tudja vagy nem akarja beadatni az oltást, az nekik nagy érvágás. Hogy aztán az egybehangzó véleményekből lesz-e valódi összefogás, egyelőre nem dőlt el.

A kikapcsolódásra vágyók is morognak, volt, aki kerek perec kijelentette, nem megy a most nyíló Pest megyei termálfürdőbe, mert ott kérik a vakcinaigazolványt, neki pedig nincs.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának (NAIH) elnöke az atv.hu-nak azt mondta, a védettségi igazolvány felmutatása, bemutatása nem alkotmányellenes. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke korábban azt nyilatkozta, amint kiderül, milyen jogszabály alapján kell ellenőrizniük a kártyákat, akkor azt érkezéskor, a recepción megteszik.

(Ez is érdekelheti: Szerdán szavaz az Európai Parlament a vakcinaútlevélről)

Új útlevélre is szükség lehet

Az EU is tervezi a tagállamok közötti mozgást segítő vakcinaútlevél bevezetését, ugyanakkor hivatalos oldalukon megjegyezték: a beoltottság nem lesz előfeltétele az utazásnak. A digitális zöldigazolvány már az Európai Parlament napirendjén van. A Covid–19-igazolás egy oltási igazolványt, egy tesztelési igazolványt és egy gyógyultsági igazolványt foglal majd magában – írták.

www.blikk.hu/aktualis/belfold/szallasadok-vakcinaigazolvany-vendegek-turizmus/1dzt5n0

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?