jún 9, 2021
16 Views
0 0

Kiakadt a jobbikos politikus a „tervezett kórházrombolással” kapcsolatban

Written by

„Mondja azt, hogy a tervük nem igaz” – reagált Lukács László György arra a kiszivárgott információra, miszerint több kisvárosi kórházban szűnne meg aktív ellátás.

Az RTL Híradó közölte egy birtokukba került dokumentum alapján, hogy egyes tervek szerint hét kórházban megszűnne az aktív betegellátás, ezek közül egyben a krónikus is, további tizenháromban pedig nem végeznének műtéteket a jövőben. Ez többek között érintené a szüléseket, vagyis a kisvárosi kórházakban csak nappal lehetne szülni, éjszaka a megyei kórházakba kéne menniük a kismamáknak.

„Kérem Főigazgató úr, mondja azt, hogy a tervük nem igaz. Mondja azt, hogy azt, hogy önök nem tervezik a járvány miatt amúgy is kifáradt hazai egészségügyünk kórházainak összevonását, osztályainak bezárását. Mondja azt, hogy nem tervezik az elmúlt húsz év legnagyobb kórházi leépítését” – írta Lukács a Facebook-oldalán, és hozzátette, hogyha mégis „a megyei kórházba akarják küldeni az össze vidéki anyukát szülni”, akkor közöljék, hogy melyik településeknek kell felkészülniük.

„Mondják el, hogy Tapolca Mezőtúr, Karcag, vagy Nagyatád mire számíthat. A vidéki emberek is érdemelnek annyit, hogy az elődeik által felépített kórházak sorsáról tájékoztatást kaphassanak. Ha mást nem, azért, hogy saját maguk védhessék meg kórházaik ellátását, és állhassanak ki az elmúlt évtizedek egyik legdurvább vidékellenes támadásával szemben” – folytatta a jobbikos politikus.

A dokumentum a Fekvőbeteg-ellátási struktúra átalakításának szempontrendszere 2021 címet kapta, amiben többek között az is szerepel, hogy „ahol a betegforgalmi adatok alapján indokolt a műtétes osztály (pl. sebészet, traumatológia) megtartása, ott is törekszünk arra, hogy az ügyeleti feladatokat megyei kórház (vagy Budapesten a centrumkórház) lássa el a jövőben”. A tervezet alapján az aktív ágyszám 2472 ággyal csökkenne, de ezek jelentős részét szakápolási és krónikus kapacitássá konvertálják azokon a telephelyeken, „amelyeken továbbra is egészségügyi ellátás fog megvalósulni”.

A csatorna a Országos Kórházi Főigazgatóságot is megkérdezte, akik elmondták, hogy egy munkaanyagról van szó, még nem született döntés az ügyben. Az alapelvük az, hogy ne szüntessenek meg intézményt, ugyanakkor fontosnak tartják a betegellátás minőségét.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210609-kiakadt-a-jobbikos-politikus-a-tervezett-korhazrombolassal-kapcsolatban

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?