márc 30, 2021
4 Views
0 0

„Kettős mutáns” koronavírus változat

Written by

Az indiai SARS-CoV-2 Genomikai Konzorcium (INSACOG), az indiai egészségügyi minisztérium alá tartozó tíz nemzeti laboratóriumból álló csoport genom szekvenálást végzett a legújabb mintákon. A genom szekvenálás egy tesztelési folyamat, ebben az esetben a vírus – teljes genetikai kódjának feltérképezésére.

A vírus genetikai kódja úgy működik, mint egy használati utasítás. A vírusok mutációi gyakoriak, de a legtöbbjük jelentéktelen, és nem okoz változást a fertőzés átvitelében, vagy súlyos betegség okozásában. De egyes mutációk, mint például a brit vírus vagy a dél-afrikai variánsokban, a vírust fertőzőbbé és egyes esetekben még halálosabbá tehetik.

Shahid Jameel virológus kifejtette, hogy “a kettős mutáció, mely a vírus tüskefehérjének kulcsfontosságú területein jött létre, veszélyesebb lehet, és lehetővé teheti a vírus számára, hogy kikerülje az immunrendszert”. A tüskefehérje a vírus része, amelyet az emberi sejtek behatolásához használ.

Milyen kockázatokkal jár India új Covid-19 változata?

A kormány közölte, hogy az indiai Maharashtra nyugati államból gyűjtött minták elemzése “az E484Q és L452R mutációval rendelkező minták részarányának növekedését” mutatta ki tavaly decemberhez képest.

“Az ilyen kettős mutációk az immunrendszer előli menekülést és fokozott fertőzőképességet eredményeznek” – áll az egészségügyi minisztérium közleményében.  “Külön törzs alakulhat ki Indiában az L452R és az E484Q mutációk összefogásával”.

A kettős mutánsok aggodalomra adnak okot?

A tüskegén mutációi révén a vírus eredendően “jobban” képes megfertőzni az embereket, vagy elősegítheti a vírus „menekülését” a semlegesítő antitestek elől. Ez azt jelenti, hogy ha a vírus “megfelelő módon” mutálódik, akkor újból megfertőzheti azt, aki már felépült a Covid-19-ből, azonban ezek nagyon enyhék lesznek az elsődleges fertőzésekhez képest az oltottaknál, vagy korábbi Covid-19 után.l.

De ha a vírus terjedni képes, akkor nem jön létre nyájimmunitás, mely akkor következik be, amikor a közösség nagy része immunizálódik  védőoltással vagy a betegség tömeges terjedésével.)

Ellentétben néhány más változattal, India új kettős változata valószínűleg nem lesz halálosabb vagy eredendően továbbadhatóbb, de a bizonyosság érdekében több adatra van szükség.

Komment írása

Article Categories:
informed
banner

Vélemény, hozzászólás?