jún 8, 2021
7 Views
0 0

Kettészakított egy munkást a betonüzem szállító berendezése Dabasnál

Written by

Halált okozó, foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt a Dabasi Járási Ügyészség azzal a két férfival szemben, akiknek a gondatlansága miatt meghalt egy férfi az egyik Dabas környékén található betonüzemben.

Nisóczi József Levente, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség 1 év 6 hónap fogházat kért az üzemvezetőre és a műszakvezetőre is két évre felfüggesztve azzal, hogy mind a kettejüket tiltsák el két évre a foglalkozásától.

A vádirat szerint az egyik elkövető feladatkörébe tartozott az üzem egész területén, a termelés során betartatni a biztonságos munkavégzéshez szükséges előírásokat. Ezen elkövető már 2016 decemberében tudta, hogy az ellenőr hiányosságokat tárt fel az egyik gépsor időszakos biztonsági felülvizsgálatán. Ennek ellenére a 2018 augusztusában bekövetkezett tragédiáig nem intézkedett azok kijavítására, pedig erre az üzem munkavédelmi felelőse többször is felhívta a figyelmét.

A cselekmény másik elkövetője műszakvezetőként dolgozott az ominózus napon. Feladata volt a termelés felügyelete és a biztonságos munkavégzés feltételeinek ellenőrzése. Az adott napi műszakban azonban az egyik gép megakadt, s azt ki kellett tisztítani.

A műszakvezető elkövető ekkor megállította ugyan a szállítószalagot, de nem kapcsolta ki. Ezután utasítására a férfi meg akarta kezdeni a tisztítási munkálatot, de amint a gépbe lépett az beindult ő pedig beszorult. Mivel az újraindult gép nem állt le, ezért értesüléseink szerint a berendezés gyakorlatilag kettészakította a szerencsétlenül járt munkást, aki a helyszínen meghalt.

Mind a kimutatott hiányosságok pótlásának elmulasztása, mind pedig a karbantartási munkálatok elvégzésénél a szükséges előírások betartásának elmaradása hozzájárult a tragédia bekövetkezéséhez. Az ügyészség felfüggesztett fogházat kért a két elkövetőre halált okozó, foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

24.hu/belfold/2021/06/08/ketteszakitott-egy-munkast-a-betonuzem-szallito-berendezese-dabasnal/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?