jún 3, 2021
22 Views
0 0

Két új misszió indul a Föld pokoli testvéréhez

Written by

A NASA bejelentette, hogy két új missziót indít el a Vénuszhoz 2030-ig: a DAVINCI+ és a VERITAS azt fogja kideríteni, hogyan lett a bolygó atmoszférája ilyen pokoli, írja a Space.com.

A DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry and Imaging) a Vénusz atmoszférájában fog „megmártózni”, hogy lekövesse a változásokat benne, a VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy) pedig a bolygó körül kering majd, és radarokkal vizsgálja a topográfiáját.

„Reméljük, ezek a missziók segítenek megérteni, hogyan fejlődött ki a Föld, és miért lakható a többi naprendszerbeli bolygóval ellentétben” – mondta Bill Nelson, a NASA jelenlegi igazgatója.

Mind a két missziót 2028 és 2030 között tervezik fellőni.

A VERITAS magával viszi majd a Deep Space Atomic Clock-2-t, vagyis egy olyan atomórát, amely segíti majd az önjáró űreszközt a precíz manőverek végrehajtásában. A DAVINCI+ fedélzetén helyet kap az úgynevezett Compact Ultraviolet to Visible Imaging Spectrometer, vagyis az ultraviola tartományból a látható tartományba konvertáló kompakt képalkotó spektrométer, ennek az lesz a feladata, hogy megállapítsa, mi nyeli el a Vénusz atmoszférájában az ultraviola-sugárzás jó részét.

24.hu/tudomany/2021/06/03/nasa-ket-uj-misszio-venusz-davinci-veritas/

Komment írása

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?