okt 17, 2020
13 Views
0 0

Két hét múlva a teljes lakosságot letesztelik Szlovákiában

Written by

444 Hírlevelek

Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Két hét múlva országos koronavírus-tesztelést tartanak Szlovákiában, jelentette be Igor Matovic miniszterelnök. A vizsgálat hasonlóan zajlik majd a választásokhoz: közel hatezer tesztelési pontot állítanak fel, és mindenhol hét-hét ember fogja végezni a mintavételt, írja az Új Szó

Antigéntesztet fognak használni, ami 15 percen belül képes kimutatni az aktuális fertőzöttséget. Kevésbé pontos a PCR-tesztekhez képest, előnye viszont, hogy éppen a leginkább fertőző embereket tudja nagy hatékonysággal kiszűrni. Egyelőre nem dőlt el, kötelező lesz-e részt venni a tesztelésen, de Matovic azt mondta, ha nem valósul meg, lemond a posztjáról. 

Igor MatovicFotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

Szlovákiában meredeken emelkedik a regisztrált esetszám, a pozitív tesztek aránya pedig átlagosan 13 százalék volt az elmúlt hét napban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint 5 százalék alatt tekinthető kontrolláltnak a járvány. 

Ebből a szempontból hasonló a magyarországi és a szlovákiai helyzet, de ott népességarányosan nézve jóval kevesebb halálos áldozata van a járványnak. (Az ábrán a napi halálozási számok a megelőző hét nap átlagát mutatják egymillió főre vetítve.) 

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.


Belépek

Kapcsolódó

444.hu/2020/10/17/ket-het-mulva-a-teljes-lakossagot-letesztelik-szlovakiaban

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?