nov 21, 2020
25 Views
0 0

Keszonkamra a hosszú élet titka?

Written by

Telomernek hívják a kromoszómák végén található ismétlődéseket tartalmazó szakaszt, amely cipőfűzőhöz hasonló módon a szétbomlástól védi az örökítőanyag végét és megakadályozza összetapadásukat. Mivel a telomerek többezer ismétlődést tartalmaznak és minden osztódással rövidülnek, az öregedés kulcsának tekintik – a telomerek meghosszabbítása pedig az öregedés elleni küzdelem Szent Grálja.

Under pressure

Ez utóbbi sikerült a Tel-Aviv Egyetem Shamir orvosi központja munkatársainak, az Aging című öregedéssel foglalkozó szaklapban publikált kísérleti eredmények szerint. A kezelés során harmincöt 64 évnél idősebb alanyt, nagynyomású oxigén terápiának vetettek alá, lényegében a búvárok dekompressziójánál alkalmazott nagynyomású kabinokban. A kezeltek tiszta oxigént kaptak naponta 90 percig, heti öt alkalommal, három hónapon keresztül.

A vizsgálat végén úgy találták, hogy a résztvevők telomerjei 20 százalékkal meghosszabbodtak, míg elöregedett sejtjeik száma 37 százalékkal csökkent. Ez beszámoló szerint ez gyakorlatilag olyan volt, mintha a sejtjeik huszonöt évet fiatalodtak volna.

Vegyszermentes fiatalodás

Nem ez az első eset, amikor kutatók az öregedés sikeres visszafordításáról számolnak be. A közelmúltban több olyan kutatás is megjelent, amely a danazol nevű gyógyszer telomer meghosszabbító hatását igazolta.

Az oxigénterápiáról szóló tanulmány egyik szerzője, Amir Hadanny idegsebész kiemelte, hogy az új módszer nem igényel gyógyszeres beavatkozást. Ugyanakkor nem biztos, hogy mindenkit vonz a gondolat, hogy minden nap bezárkózzon egy nagynyomású kamrába. 

index.hu/techtud/egeszseg/2020/11/21/keszonkamra_a_hosszu_elet_titka/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Egészség · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?