ápr 17, 2021
3 Views
0 0

Keresztül akartak vágni az Anktartiszon, majd két évet töltöttek a jég fogságában

Written by

Hajójukkal 1914-ben indultak el, a fedélzeten 27 fővel. Augusztus 8-án futottak ki az angliai Plymouth kikötőjéből.

(A legfrissebb hírek itt)

Ernest Shackleton megmentette legénységét

Ernest Shackleton megmentette legénységét

December 30-án elérték a sarkkört, majd tovább folytatták útjukat, szinte háborút vívtak a jégtáblákkal. Február végén jött el az út utolsó napja: a hajó a jég fogságába került, a legénység és a kapitány számára pedig biztossá vált, hogy önerőből nem fognak tudni szabadulni.

„Az Endurance megszűnt hajó lenni, átalakult téli állomássá. Kihordtuk készleteinket a raktárakból, pontosan számot vetettünk vele, mink van, hogy szembeszálljunk a délsarki téllel” – emlékezett vissza később a kapitány. Az expedíció tagjai nem estek kétségbe, berendezkedtek arra, hogy heteket vagy akár hónapokat kell itt eltölteniük. Jégkunyhókat építettek, fókákra és pingvinekre vadásztak és testedzéssel töltötték az időt. Szórakozás gyanánt kutyáikat tanították be különféle trükkökre és kutyaszánversenyeket rendeztek. A csapdába esett hajót egyfajta bázisként használták, fotósuk például itt hívta elő a képeket.

Októberre kezdett engedni szorításából a jég, ám az enyhülés csak átmeneti volt és az újabb fagyok a hajó végét is jelentették, a táblák összeroppantották a hajótestet. Shackleton ekkor határozott úgy, hogy gyalogosan átvágnak a Déli-sarkon és mentőcsónakjaikat maguk után húzva nekiindultak. Végül egy jégtáblán kötöttek ki, ami levált a kontinensről és sodródni kezdett az óceánon: úgy számolták, hogy ezen elérik a Paulet-szigetet, de elkerülték és tovább úsztak a nyílt vízen. Végül eldöntötték, hogy mindent a csónakokba pakolnak és nekiindulnak a tengernek. Hat napon át küzdöttek a hullámokkal, amíg kikötöttek az Elefánt-szigeten, ahol ugyan megpihenhettek, de tudták, hogy segítségben még itt sem reménykedhettek. A kapitány úgy döntött, hatodmagával megpróbálja elérni a Déli-Georgia-szigetet, ami 1500 kilométernyire volt: egy alig több mint 6 méteres csónakkal és négy hétre elegendő élelmiszerrel újra tengerre szálltak.

Mentőcsónakkal indultak el segítségért

Mentőcsónakkal indultak el segítségért

„A következő tizenhat nap története egyetlen óriási harc az elemekkel. Tomboló hullámhegyek hátán hánykolódtunk. Kétóránként váltottuk egymást a kormányrúdnál. Aki szabad volt, a nyirkos hálózsákba bújva igyekezett felejteni gondjait” – írta könyvében.

Emberfeletti küzdelem után végül sikerrel partot értek, majd miután megtalálták a legközelebbi bálnavadásztelepet, elkezdték szervezni a mentőakciót hátrahagyott társaikért. Az expedíció végül augusztus 30-án érte el az Elefánt-szigetet, több mint két évvel azután, hogy Shackleton hajója útnak indult.

A kapitány vezetői képességeit ma is elismerik, többek közt ennek köszönhetően egyetlen embere sem veszett oda a két évig tartó hányattatások során.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!

EXTRA AJÁNLÓ
Így öltözzünk kiránduláshoz, hogy kényelmes legyen (x)
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni egy drogériában? Íme a titok! (x)

www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/endurance-hajo-antarktisz-jeg-ernest-shackleton/wcgs5fv

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?