márc 31, 2021
6 Views
0 0

Képregény jelent meg Puskás Ferencről

Written by

Képregény jelent meg Puskás Ferencről. Futaki Attila és Tallai Gábor kötetének képi humora, korhű szövegei az egészen fiataloktól az idős korosztályig mindenkinek szórakozást nyújtanak, és alkalmat arra, hogy felidézzék a magyar futball egyik hőskorát – közölte a Terror Háza Múzeum.

Azt írták, a magyar történelem egy újabb, izgalmas és lényeges fejezetét feldolgozó képregény kiadására vállalkozott a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. A legendás magyar Aranycsapat kapitányáról, Puskás Ferencről, a hazai és a nemzetközi futballtörténelem kiemelkedő alakjáról, a legsikeresebb magyarok egyikéről még nem jelent meg olyan képregény, amely ekkora terjedelemben és ilyen részletességgel mutatja be életét és sportkarrierjét.

Mint írják, az alkotás megidézi Puskás Ferenc kalandos, magasságokba ívelő és tragikus mélységeket egyaránt tartalmazó élettörténetét. A képregény egyszerre alapul valós eseményeken és az alkotói képzeleten. A szerzők számos olyan vizuális és verbális elemet alkalmaznak, melyek révén az olvasó nem pusztán Puskás Ferenc történetét, hanem életének korszakjellemzőit is megismerheti.

“A Puskás… és az egész világ azonnal tudja, kiről van szó. Kiről és miről. Arról, hogy volt egyszer egy zseniális labdarúgó, aki emberek százmillióit kápráztatta el. Tehetsége és zseniális játéka vigasztalást jelentett számunkra a szovjet megszállás, a terror, a kommunista elnyomás időszakában. Fénye akkor kezdett el ragyogni, amikor nekünk éppen befellegzett. Öcsinek végül el kellett menekülnie, nekünk pedig megtiltották, hogy beszéljünk róla. Igen, volt idő, amikor a politika még azt is meg akarta szabni, kit szeressünk, és kit ne, kire nézzünk fel, és kire ne. Mi azonban továbbra is szerettük Öcsit, ahogy ő is visszavágyott hozzánk a távolból. Mert Puskás Ferenc, akit minden kontinensen ismernek, akiről bolygót neveztek el, a világ tetején is az maradt, aki volt: egy huncut mosolyú kispesti srác” – idézi a közlemény Schmidt Mária történészprofesszort, a kiadvány szerkesztőjét.

A kötetet Tallai Gábor író, valamint Futaki Attila képzőművész készítette. A szerzőpárosnak ez a második képregénye. Az 1956-os pesti srácok hősies harca előtt fejet hajtó Budapest Angyala után fogtak hozzá a Puskás Öcsiről szóló képregény megalkotásához. A képregény kapható a Terror Háza Múzeum webshopjában és a könyvesboltokban – áll az összegzésben.

Megemlékezés

Az Aranycsapat 1927. április 1-jén született legendás csapatkapitányának, a Bp. Honvéd és a Real Madrid korábbi kiváló csatárának tiszteletére tartott megemlékezést szerdán délután az Aranycsapat Testület.

A fővárosi Olimpiai Park emlékműjénél Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke emlékeztetett arra, hogy Szabó Tünde sportért felelős államtitkár négy évvel ezelőtt, Puskás Ferenc születésének 90. évfordulóján hirdette meg az Aranycsapat Emlékévet. Hozzátette: a testület működésének célja, hogy ápolja a nemzetközi hírű válogatott emlékét, ezáltal minél többen megismerjék a csapat tagjainak életművét. Elmondta, hogy erre a feladatra 2014 nyarán Buzánszky Jenő kérte fel.

Kiemelte, az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes Puskás Ferenc mindvégig hű maradt nemzetéhez, vállalta magyarságát, és akinek tudott, segített. Felidézte a háromszoros olimpiai bajnok Papp Lászlóhoz fűződő legendás barátságát, és azt a történetet, hogy amikor a kiváló bokszoló 1963-ban profi Európa-bajnoki döntőt vívott Madridban a spanyol Luis Folledo ellen, Kubala Lászlóval kasztíliai menekülteket fizetett azért, hogy a túlerőt ellensúlyozandó Pappnak szurkoljanak.

Végül kitért arra is, hogy a Hungarikumok Gyűjteményében teljes joggal szerepel Puskás Ferenc: “Ismerve Öcsi nagy szívét, bizonyára ő is támogatná, hogy az Aranycsapat egésze is bekerüljön a gyűjteménybe, hiszen a játékosok együtt érték el a világraszóló sikereket”.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?