márc 29, 2021
2 Views
0 0

Kásler: “Meg sem rendültünk, Lombardia összeomlott”

Written by

Kásler: “Meg sem rendültünk, Lombardia összeomlott”

A magyar egészségügy felszereltségében és struktúrájában, és ahogy Dobó mondta, “a várvédők szívében is” Európában a legjobbak közé tartozik. Ha csak valami egy egész Európát megroppantó katasztrófa nem történik, akkor a magyar egészségügy helyt fog állni – jelentette ki Kásler Miklós a Hír Tv-ben.

Kásler: “Meg sem rendültünk, Lombardia összeomlott”

Arról már tegnap beszámoltunk a Bayer show előzetese alapján, hogy Kásler Miklós a műsorban azt mondta: minden negatív körülményt figyelembe véve, várhatóan május végén, június elején Magyarország elsőként oldhatja fel a korlátozó szabályokat, Európában elsőként. Az emberéletek megmentésének legjobb eszköze jelenleg az oltás – mondta az EMMI minisztere.

Ezen kívül a vasárnap késő esti műsorban Kásler Miklós beszélt a vakcinákról, és a járványügyi intézkedések kapcsán a korlátozó intézkedésekről is. Azt mondta, hogy nagyon sok ismeretet szereztünk a koronavírusról, de amit kezdetben lehetett alkalmazni a koronavírussal szemben, az kizárólag “az utolsó két és fél ezer év gyakran ismétlődő bakteriális és vírusjárványai alapján fix tényként lehetett kezelni”, erre lehetett támaszkodni.

Magyarország rendkívül gyorsan gondolkodott és lépett – jelentette ki az EMMI minisztere. Tavasszal mindig megelőztük 2-3 héttel az összes európai országot, “és a világ országainak is a legtöbbjét”, ennek köszönhető, hogy Magyarország az első hullámban sikeres volt, tette hozzá.

A műsorvezető, Bayer Zsolt kérdésére Kásler Miklós azt mondta: nagyon nehéz számszerűsíteni az eseményeket, de amennyiben korlátozó intézkedések nem lettek volna, november 11-én és március 8-án, akkor a járvány rendkívüli módon elfutott volna, a brit mutáns megjelenése miatt is “kiszámíthatatlanul nagyobb tragédia történt volna”.

Ezekben a napokban a magyar fertőzési és halálozási adatok rendkívül magasak – mondta a járványügyi adatokról a miniszter – de a járvány egy évének a legkülönbözőbb napjain Magyarországon ugyanezek az adatok “más pozícióban voltak, volt, amikor a világ legjobbjai közé tartozott”. Mivel a járványnak nincs vége, majd a végén lehet ezeket pontosan felmérni – magyarázta.

Bayer Zsolt állítására, miszerint február közepén az ellenzék “azt követelte, hogy nyisson a kormány”, míg szerintük március elején a kormány elkésett a szigorítással, Kásler Miklós azt mondta: ha a szorítások nem következnek be, abban az esetben az epidemiológusok számításai szerint az eltávozottak száma megduplázódott volna három-négy hét alatt.

Annak kapcsán, hogy “orvoskollégái” is támadják a kormány intézkedéseit, Kásler Miklós azzal reagált, hogy nagyon sok a nyitott kérdés, megvan a lehetőség arra, hogy az orvosok egy része tényeket közöljön, míg a másik része véleményeket, világszerte több tízezer, egymásnak ellentmondó közlemény jelent meg. Rendkívüli felelősséget visel mindenki, az orvosok elsősorban, és ha erre politikai szempontok rakódnak, az rendkívüli módon félreviszi az emberek tájékoztatását, aminek a közös jellemzője a végén a bizonytalanság – mondta Kásler Miklós. Szerinte rendkívüli felelősséget visel mindenki, elsősorban az orvosok – mert “a bizonytalanságot a vakcinációba” előidézhetik. A koronavírusba bele lehet halni. “Ezeknek a haláloknak a felelőssége azoké, akik a bizonytalanságot viszik” – mondta.

Arra, hogy állnánk az átoltottság tekintetében, ha Magyarország nem vásárol kinai vagy orosz vakcinákat, Kásler Miklós azt mondta: “rendkívül szegényesen”, a környező országokhoz lenne hasonló a helyzet. Az oltás az emberi életek megmentésének a legfontosabb eszköze ebben a pillanatban. Amíg az átoltottsággal a megfelelő százalékot nem érjük el, addig járványügyi korlátozások maradnak, hogy csökkentsék a találkozásokat – mondta.

A műsorban Bayer Zsolt felvetette az oltások, a keleti vakcinák kapcsán, hogy a nagy gyógyszergyártó cégek érdeke lehet a hangulatkeltés mögött, erre Kásler Miklós azt mondta, hogy többféle szempont keveredik, presztízs szempontok, politikai és “rendkívül kemény” gazdasági szempontok.

Magyarország az oltások területén világhatalom, sehol máshol nincs 13 kötelező oltás. Minden oltás, amit a mi generációnk megkapott, az szovjet vakcina volt, “az orosz oltási tradíciók nagyok” – konstatálta. De szerinte abból kiindulni, hogy olyan vakcinát adnak oroszok millióinak, és kínaiak tízmillióinak, ami nem megfelelő, “tehát kvázi a kínaiak irtják a kínaiakat, az oroszok az oroszokat, ez teljes badarság” – fogalmazott.

Minden egyes ideérkező vakcina minden nemzetközileg elvárt adattal rendelkezik, a szakembereink kiválóak, helyben ellenőrizték a gyártási folyamatot, Kínában is, az oroszoknál is, ami korszerű – mondta Kásler Miklós, állítva: “minden dokumentáció itt van Magyarországon”. A Szputnyik esetében a Lancetben ezt le is közölték. Az NNK pedig minden ide érkező gyártási tétel esetén nyolcféle vizsgálatot elvégez – mondta. “Semmi kétsége senkinek ne legyen, az ellenzéknek meg végképp ne” – fogalmazott.

Arra, hogy az ellenzék szerint a magyar egészségügy összeomlott és már nemzetközi segítségre van szükség, azt mondta: ez nem igaz.

A minisztersége minden napján a magyar egészségügy megbukott – idézte az ellenzéket ironizálva Kásler Miklós, de mint mondta: “meg sem rendültünk”. Lombardia összeomlott, más nagy nyugati rendszerek kollabáltak, összeroskadtak, Magyarországon ez nem fordult elő “és nagyon úgy néz ki, hogy nem is fog”.

Mint fogalmazott, a magyar egészségügy nemcsak felszereltségében és struktúrájában, hanem ahogy Dobó mondta, “a várvédők szívében is” Európában a legjobbak közé tartozik – állította. Ha csak valami egészen különös, egész Európát megroppantó katasztrófa nem történik, akkor a magyar egészségügy helyt fog állni – jelentette ki.

Eredettörténet

Kásler Miklós beszélt a műsorban a magyar eredettörténetről is. Bayer Zsolt megfogalmazására, hogy a magyarországi ellenzék és a sajtó még ebből a kérdésből is képes “közröhejt” csinálni, azt mondta: ez nem szerencsés körülmény, “az emberi idengitás olyan kérdésekből adódik, hogy ki vagyok, férfi vagyok, nő vagyok, ember vagyok, magyar vagyok, keresztény vagy ateista…” Az észrevételek kicsi törpe kisebbség részéről rendkívül felületesek, néhány szóba kapaszkodnak bele, érdemi észrevételt tenni nem tudnak. Ők nem velem vitatkoznak, ha em 3 és fél milliárd “bázispárral” – fogalmazott a miniszter.

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210329-kasler-meg-sem-rendultunk-lombardia-osszeomlott

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?