máj 3, 2021
7 Views
0 0

Karikó: Ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez?

Written by

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Úgy történt, hogy Atlantában át kellett szállnom, és amíg vártam a csatlakozást, ránéztem erre a táblázatra, és mondom, mi ez? Ha valaki öngyilkos akar lenni, ez alapján kér egy Pfizer-vakcinát, és azt hiheti, meghal tőle” – mondta Karikó Katalin, a Pfizer/BioNTech-vakcina kifejelsztésében kulcsszerepet játszó biokémikus a Telexnek.

Arról a tudománytalan, félrevezető táblázatról beszélt, amit a kormány tett közzé áprilisban a vakcinák hatékonyságáról. Bár a táblázatot Karikó mellett más szakértők, köztük Kemenesi Gábor virológus és az Orvosi Kamara is bírálták, a kormány nem vonta vissza, nem is egészítette ki a hiányzó adatokkal. Ehelyett kommunikációs kampánya szolgálatába állította azzal az üzenettel, hogy „a Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után többen betegedtek meg, és kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után”.
Ez az állítás egyáltalán nem alátámasztható.

Karikó mostani interjújában azt mondta, félálmosan írt rá választ, de nem kellett volna. „Egy kollégám mondta egyszer, hogy soha semmi ilyen politikai dologba ne köss bele, ne legyél benne, mert belerántanak, és akármit mondasz, mindenbe belekötnek.” Bár a táblázat alkalmas lehetett volna arra, hogy alaptalan félelmet ébresszen a Pfizerrel szemben, néhány nappal később tömegek álltak sorba érte az oltópontokon. „Nem úgy nézett ki, hogy bárki nagyon elrettent volna” – mondta Karikó.

Karikó KatalinFotó: HANDOUT/AFP

Megkérdezték tőle, szerinte hol az igazság a magyar védekezéssel kapcsolatban: nagyon jó, hiszen jól állunk az oltásban, vagy nagyon rossz, hiszen nagyon magas a halálozás? 

„A tudományban is van, hogy ugyanarra nézünk, de mást látunk benne. A tudományban az a jó, hogy ezeket megbeszéljük, és a vita a tudományos fejlődés alapja. Nem csak itt polarizált a nép, az Egyesült Államokban is. Ha a CNN-ben nézed a BLM-et, ott békésen menetelnek, ha a Foxt, ott fosztogatnak. Az igazság mindig a kettő között van. Akik csőlátással gondolkodnak, képtelenek odafigyelni, hogy a másik véleményben is van valami, nem látják, hogy lehet, hogy a kormánynak és az ellenzéknek is igaza van. Én csak biokémikus vagyok, de jó lenne, ha lenne valódi párbeszéd” – válaszolta.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

Kapcsolódó

444.hu/2021/05/03/kariko-raneztem-erre-a-tablazatra-es-mondom-mi-ez

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?