máj 29, 2021
19 Views
0 0

Karikó: amikor bejön az RNS-vakcina, a meccs el van döntve, a vírus ki van ütve

Written by

Karikó: amikor bejön az RNS-vakcina, a meccs el van döntve, a vírus ki van ütve

Az mRNS-vakcina kifejlesztése miatt világhírűvé vált kutatóbiológust már az orvosi Nobel-díj várományosai között emlegetik, a szegedi származású tudós azonban továbbra is egyszerű emberként él, sikerei és a pénzdíjak ellenére – melyeket azonnal eladományoz – még mindig régi autójával jár.

Karikó: amikor bejön az RNS-vakcina, a meccs el van döntve, a vírus ki van ütve

Karikó Katalin RNS-alapú technológiáját a koronavírus elleni küzdelemben ismerhette meg a világ, azonban az áttörő sikerű eljárás a jövőben más betegségekkel szemben is hatékonyan alkalmazható lesz. A kutatónő a Brain Bar Mi a kérdés? című podcastsorozatának legújabb részében a vakcina megalkotásához vezető útján felmerülő akadályokról, az RNS-ek szerepéről és a BioNtech/Pfizer-vakcina kifejlesztéséről beszélt – írja az Origo.

A kutatónőt még az RNS-ben rejlő lehetőségek vonzották anno erre a területre, amivel 1978 óta szinte töretlenül foglalkozik. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy majdnem felhagyott az mRNS kutatásával.

„A kísérletek során majd’ 10 évig nem derült ki, hogy az RNS, amit készítek, gyulladást okoz. 4 éven keresztül csak azon dolgoztam, hogy ezt kiküszöböljem, úgy, hogy nem tudtam, hogy ez lehetséges-e egyáltalán. 5 módosítást tudtunk megcsinálni, szurkoltunk, hogy ezek között legyen az, ami hatásos. Végül egy módosítással olyan RNS-t tudtunk csinálni, amellyel terápiás fehérjét lehetett volna kódolni. El se akartuk hinni, hogy ilyen létezik” – árulta el Karikó.

Az mRNS-alapú eljárás szabadalmaztatásához azonban nem vezetett egyszerű út: „Volt, hogy Chicagótól Buffalóig a hónom alatt vittem a jeges táskában az RNS-eket” – mesélte nevetve.

A kezdetekről azt mondta: „A génterápia árnyékában dolgoztunk mi”. Majd hozzátette: „Én úgy gondoltam, hogy a legtöbb betegség nem génhiba, a legtöbb embernek van egy kis sebe vagy akkut betegsége, amit csak egyszer-kétszer kellene valamilyen RNS-sel megkezelni (…), ha a fehérjét kódoló RNS-t odavisszük a sebre, az meggyorsítaná a gyógyulást.”

A vakcinát egyébként már 2018-ban elkezdték megalkotni, akkor azonban még csak az influenza ellen kérték fel a gyógyszergyárak az elkészítésére, amit végül az utolsó pillanatban módosítottak a koronavírus ellen.

Karikó a járvány lecsengése után is folytatni fogja az mRNS kutatását, ugyanis a gyógyítás jövőjét ebben látja a kutatóbiológus. A tumorokba beinjektált RNS kutatására, az autoimmun betegségek gyógyítására és a rák elleni vakcinációra akarja a legnagyobb hangsúlyt helyezni.

„Az immunrendszer és a vírusok állandóan harcolnak, de amikor bejön az RNS-vakcina, akkor a meccs el van döntve, a vírus ki van ütve” – mondta Karikó Katalin.

atv.hu

A Pfizer oltást kérik a legtöbben, a Sinopharm jelentős része raktárakban van

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210529-kariko-amikor-bejon-az-rns-vakcina-a-meccs-el-van-dontve-a-virus-ki-van-utve

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?