ápr 17, 2021
6 Views
0 0

Karácsony Gergely: Itt nem mások döntenek a budapestiek helyett

Written by

A részvételi költségvetés egy új politikai intézmény, kultúra, amely elmélyíti a demokráciát – hangoztatta a főpolgármester Budapest részvételi költségvetésének első online tanácsülésén szombaton.

Karácsony Gergely megnyitójában elmondta, a részvételi költségvetés fontos kísérlet, amelyben az állampolgárok közvetlenül elmondhatják véleményüket, a lehető legszélesebb körben megvitathatják a közösséget érintő ügyeket. Itt nem mások döntenek a budapestiek helyett, maguk a budapestiek hozhatnak megfelelő információk alapján érdemi döntéseket.

Megjegyezte, szerencsésebb országokban ez az intézmény már működik, és ez az út itt is járható.

A részvételi költségvetés elkészítése sok időt, energiát igényel, ezért köszönet mindazoknak, akik erre áldozzák szabadidejüket. A demokrácia folyamatos tanulás, amelynek része egymás megismerése is – fogalmazott Karácsony Gergely.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az online tanácsülésen szintén azt emelte ki, hogy az új politikai kultúra szempontjából fontos a részvételi költségvetés, amely segít áthidalni a politika és városlakók közti távolságot.

Ez egy kísérletező városvezetés, amely tisztában van azzal, hogy nincs a zsebében a bölcsek köve

– mondta a főpolgármester-helyettes, és jelezte: kifejezetten fejlesztésre, nem működésre vonatkozó ötleteket vártak. A több száz javaslatból mintegy másfélszázat bocsátanak majd szavazásra három kategóriában: az egyik zöld, a másik szociáis és képzési területre, a harmadik pedig az egész fővárosra vagy legalább három kerületre vonatkozó ötleteket tartalmazza. Az első két kategóriában az egyes javaslatokra legfeljebb 50 millió forint költhető, e két kategória keretösszege 250-250 millió forint – ismertette a politikus.

Kitért arra is: a részvételi költségvetés előkészítése során nem volt különbség ellenzéki és kormánypárti kerületek között, mind egyformán jól együtt tudtak működni.

index.hu/belfold/2021/04/17/karacsony-budapest-dontes/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?