máj 28, 2021
21 Views
0 0

Karácsony Gergely drMáriás megnyitóján: Magyarországot eluralta a politikai dadaizmus

Written by

Karácsony Gergely nyitotta meg drMáriás kiállítását csütörtök este az A38 hajón. Erről azt írta a főpolgármester a Facebook-on, hogy szerencsésebb „helyeken már önmagában az is kompromittálna egy művészt, hogy a vernisszázsán egy politikus beszél, nem pedig egy művészettörténész vagy egy galériatulajdonos, de mint tudjuk, Magyarországon minden másképpen van. Így aztán abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy részt vehettem drMáriás művész kiállításának megnyitóján.”

Szerinte amit „a leggyakrabban mondanak drMáriás művészetéről, hogy tudniillik épp az abszurdon keresztül képes másoknál is pontosabban megmutatni a valóságost, még mindig igaz. Még, mondom, mert azért a valóság egyre erőteljesebb konkurenciát jelent a számára: a drMáriási látásmód számára. Tessék, itt egy újabb érv a változás mellett: hogy a valóság abszurditása ne szívja el teljesen a levegőt a művészi abszurd elől.”

Karácsony arról is írt, hogy

 Védjük meg a dadaista művészt a dadaista valóságtól. Hogy a reális ne tegye munkanélkülivé a szürreálist. Mert Magyarországot eluralta ez a politikai dadaizmus, aminek – többek között – olyan „műveket” köszönhetünk, mint a Paks II, a Nemzetközi Beruházási Bank, vagy, ha nem vigyázunk, a Fudan egyetem. Van azonban itt egy fordított arányosság, amit érdemes észrevenni. És ami akár jókedvre is deríthet minket. Minél jobban utáljuk ezt a fajta politikai dadaizmust, annál jobban szeretjük a képzőművészet dadaizmusát. Szóval, aki teheti, nézze meg a kiállítást. És tartsuk szem előtt DrMáriás iránymutatását: „ne aggyátok az agyatok!”

A telex.hu ezzel kapcsolatban megkereste drMáriást, aki azt mondta: nem tartja aggályosnak,  sőt örvendetes, hogy Karácsony elvállalta a kiállítás megnyitását. Szerinte ezzel nem fog beszállni a kampányba.

24.hu/belfold/2021/05/28/karacsony-gergely-drmarias-megnyito-politika/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?