ápr 29, 2021
5 Views
0 0

Karácsony Gergely: 176 idősotthonban volt magasabb a halálozás, mint a Pesti útiban

Written by

„Közel 4000 áldozatot követelt a járvány a szociális intézményekben országszerte. Idén március elejéig a vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt. A szociális intézményekben bekövetkezett összes haláleset elsöprő többsége, 96 százaléka a második hullámban történt” – írja Facebook-bejegyzésében Budapest főpolgármestere azokra az ország összes idősotthonára vonatkozó adatokra hivatkozva, amit Szél Bernadett ellenzéki parlamenti képviselő szerzett meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól.

„Az adatok elemzése letaglózóan drámai képet fest, amiért a kormány minimum magyarázattal tartozik” – írja Karácsony Gergely.

„A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonok vezetőivel való mai konzultáción az első szó a köszöneté és az elismerésé volt. Mert miközben minden elhunytat gyászolunk, fontos tudni: a koronavírus-járvány második és harmadik hullámában egyértelműen a fővárosi idősotthonokban történt a legkevesebb haláleset. Az idősotthonaink vezetőinek részletesen bemutattuk annak a fővárosi vizsgálatnak az eredményeit, amelyről a héten a nyilvánosságot is tájékoztattuk: az átoltottság eredményei alapján az idősotthonainkban nem alakulhat járványgóc, és miközben az óvatosság továbbra is indokolt, az ellátottak és az ott dolgozók biztonságban vannak” – írja Karácsony Gergely.

A főpolgármester emlékeztet, hogy

az eső hullám idején „naponta számolt be a kormány és a sajtója„ a fővárosi Pesti úti Idősotthon járványhelyzetéről.

Július 13-án Közel ezren fertőződtek meg idősotthonban és 140 koronavírussal fertőzött gondozott hunyt el címmel összegzés jelent meg a koronavirus.gov.hu központi tájékoztató oldalon. Ebben arról írnak, hogy „a vírus magyarországi megjelenése óta összesen 921 idősotthon lakónál és 137 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, 702-en már meggyógyultak. A fővárosban 13 idősotthonban jelent meg a fertőzés, ebből 8 idősotthon a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működik, a többi civil vagy egyházi fenntartású. Az elhunytak háromnegyede a fővárosi fenntartásúakból került ki.

A legfertőzöttebb idősotthon továbbra is a Pesti úti idősotthon, ahol már 55-en haltak meg,

312 lakónál és 26 dolgozónál igazolták a koronavírus-fertőzést, és 267-en már meggyógyultak.”

A kormányhivatal jelentést is tett az ügyben. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a fertőzés vélhetően a kórházból tesztelés nélkül visszaküldött ápoltakkal kerülhetett az otthonba. A kormányhivatal jelentésében viszont a folyamatos orvosi ellátást hiányolta.

A főpolgármester bejegyzésében arra figyelmeztet, hogy a második hullámtól kezdődően a kormány nem számolt be olyan részletesen az idősotthonok járványhelyzetéről, mint az elsőben.

Karácsony Gergely felidézi, hogy az első hullám végén intézkedési tervet fogadtak el, augusztusban levelet írt Kásler Miklós miniszternek az ügyben, de másfél hónapig nem kapott semmi választ, érdemit azután sem, szakmai egyeztetés, egységes protokoll nem lett.

Végül azt írja, hogy

„az országban összesen 176(!) olyan idősotthon van, ahol magasabb volt a halandóság, mint az ország egyik legnagyobb idősotthonában a Pesti úton.”

A járvány alatt 176 idősotthonban volt magasabb a halálozás, mint a Pesti úti Idősotthonban! A Fővárosi Önkormányzat… Közzétette: Karácsony Gergely2021. április 29., csütörtök

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Facebook

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?