nov 22, 2020
10 Views
0 0

Kanizsai orvos mentette meg a Budapest Maratonon összeomlott élsportoló életét

Written by

A Lubics család ennek kapcsán egy hosszú bejegyzésben hívta fel a figyelmet ismét arra, hogy a gyors segítség életet menthet.

„Egy adott helyzetben csak rajtunk múlik, hogy valakinek meg tudjuk-e menteni az életét. Nem kell más hozzá, csak némi tudás és bátorság. Nehogy azt higgyétek, nekünk, orvosoknak ez könnyű. Nem az” – írta ki nemrég közösségi oldalára az ultramaraton-futó, „civilben” fogorvosként dolgozó Lubics Szilvia (45), akinek a férje, Lubics György (49) sietett a versenyen a francia férfi segítségére.

(A legfrissebb hírek itt)

Jean-Gerald

Jean-Gerald

– Igazi sportoló család vagyunk, tavaly a nagyobbik fiamat, Olivért kísértük el a Budapest Maratonra, hogy szurkoljunk neki. Már négy órája zajlott a verseny, de nem ért be a célba, ezért elé sétáltunk. A feleségem a kutyánkkal leült, én továbbmentem. Ekkor vettem észre, hogy egy futó tőlem 100 méterre összeesett. Azonnal odarohantam hozzá, közben mások is megálltak. Észleltem, hogy komoly a baj, az úriembernek nincs légzése és leállt a keringése. Megkezdtem az újraélesztést, egy másik ott lévő ember biztosította a légutat, egy harmadik pedig riasztotta a mentőket. Drámai volt ebben a helyzetben, hogy a felesége, aki szintén futóként vett részt a maratonon, mellettünk zokogott. Senkinek sem kívánom, hogy végignézze, ahogy a házastársát újraélesztik, ráadásul a biztató szavak is kevésnek bizonyultak, hiszen kiderült, hogy külföldiek – emlékezett vissza lapunknak György.

A sikeres újraélesztés után a francia férfit aztán kórházba szállították. Az orvos nem felejtette el Jean-Geraldot, a francia nagykövetség révén sikerült felvenni családjával a kapcsolatot. A férfi teljesen felépült, sőt a futást is folytatja.

Minden pillanat számít

Megdöbbentően gyakran fordul elő sportolóknál vagy sportos életét élőknél a hirtelen szívmegállás, ami azonnali újraélesztés nélkül nagyon gyorsan halálhoz vezethet. A szív leállását eredményező súlyos szívritmuszavart leggyakrabban bizonyos öröklődő szívbetegség vagy koszorúér-betegség okozza, de a hátterében lehet genetikai rendellenesség vagy szívizomgyulladás is, valamint kiválthatja stressz, fizikai megterhelés is.

Grafika: Séra Tamás

Grafika: Séra Tamás

A beteg legtöbbször szinte azonnal elveszti az eszméletét, a szív és a légzés leáll, emiatt pedig az agy nem jut elegendő oxigénhez. Ekkor van óriási jelentősége az újraélesztés megkezdésének, amikor tényleg minden másodperc számít.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Lecsapott a Black Friday! Ezen a webshopon minden szuper olcsó lett (x)
Döbbenet: így hat a szmog az egészségünkre! (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/orvos-sportolo-eletmentes-jean-gerald-budapest-maraton/wef4hl4

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?