jún 5, 2021
15 Views
0 0

Kajakozók mentettek sasokat Dunán

Written by

2021.06.05. 16:57

Még április végén mentett ki egy magyar kajakozó pár két fuldokló sast a Dunából az Endurance Mission 3.0 Danube Upstream kihívásakor – írja a BBC. A brit közszolgálati médium beszámolója szerint Varga J. Richárd és Kiss Klaudia március 4-én indultak el a Fekete-tengertől azért, hogy több országon keresztül hajózva végül elérjék

a duna forrásaként ismert Donaueschuingent. 

A kihívás teljesítése közben viszont arra lettek figyelmesek, hogy két sas magatehetetlenül úszik a vízen. Később kiderült, hogy mindkettő rendkívül ritka fajtájú rétisas, úgynevezett fehérfarkú.

A kajakozóknak úgy tűnt, hogy a két madár korábban összeverekedhetett, és emiatt zuhanhattak a vízbe, ahonnan viszont nem tudtak újra felszállni. 

Az első madarat a páros férfi tagja segítette ki egy kötéllel a hajó elejére, ezután pedig a partra szállította. Kiss Klaudia közben a másik, vélhetőleg fiatalabb sasnak igyekezett segíteni. Utóbbit végül csak úgy tudták befogni, hogy közrefogták a két kajak segítségével,

a madárnak ezért muszáj volt kimásznia az egyik hajó orrára. 

Úton a part felé még le akart ugrani néhányszor, de mindig vissza tudott kapaszkodni, végül sikerült eljuttatni őt a szárazföldre. 

index.hu/belfold/2021/06/05/duna-kajak-retisas-mentoakcio/

Komment írása

Article Tags:
·
Article Categories:
Belföld · Content Exchange · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?