ápr 28, 2021
12 Views
0 0

Júniusban olthatják a kárpátaljaiakat magyar beszerzésű vakcinával

Written by

A határon túli magyaroknak is juthat oltóanyag Magyarországon. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök vetette fel március közepén a Kossuth rádiónak adott interjújában. A kormányfő szerint fel kellett készülni arra, hogy a határainkon túl nem lesz elég az oltóanyag. Minden magyart, aki a világban él, 16,5 millió adag vakcinából be lehet oltani – fogalmazott akkor, majd legutóbb az elmúlt hetekben tett említést erről a tervről.  

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta csaknem másfél hónappal ezelőtt a Magyar Nemzetnek: ha mindenki megkapta az oltást Magyarországon, aki regisztrált, akkor véleménye szerint segíteni kell a „határon túli testvéreinken” is, hogy vakcinához jussanak. Hozzáfűzte: ez praktikusan a kárpátaljai magyarokra vonatkozik, hiszen a szerbek jól állnak az oltással, és a többi szomszédunk uniós állam, így azokban is oltanak. Egyikőjük sem említett részletet, nem utaltak a felhasználandó vakcinák típusára sem. Minderről hivatalosan nem adott még tájékoztatást a kormány.

Az Európai Unió szerinte egy idegen ideológiát akar a magyarokra kényszeríteni.

A kárpátaljai magyarok beoltásának lehetősége azonban nem kerülte el az ukrán sajtó figyelmét, olvasható a karpataljalap.net portálon, a vesti.ua írására hivatkozva.

A portál úgy értesült, hogy az „ukrajnai magyaroknak” május végén vagy június elején ajánlhatják fel az oltás lehetőségét.

A cikk szerzője megjegyzi, hogy Magyarországon ötféle oltóanyagot használnak, s nem tudni, választhatnak-e közülük a „vakcinaturisták”.

Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke minderről azt mondta: Ukrajna üdvözli az oltásban nyújtandó segítséget. Hrihorij Mazurasu, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője, az ukrán–magyar interparlamentáris csoport tagja kifejtette: személy szerint értékeli, hogy Kijev támogatást kap a vakcinázásban. 

Volodimir Cibulko politikai elemző arra utal: Magyarország mellett Lengyelország is kész segíteni Ukrajnának. Szerinte ez hősiesség, mert ezekben az országokban még nem oltották be a teljes lakosságot.

index.hu/kulfold/2021/04/28/koronavirus-oltoanyag-karpatalja-orban-viktor-semjen-zsolt/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?