márc 31, 2021
16 Views
0 0

Június végéig kap haladékot a hajléktalankórház

Written by

Addig maradhat a Szabolcs utcai ingatlanban, ahová nem az OGYÉI költözik – közölte Mager Andrea.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter válaszolt a főpolgármesternek, aki kedden fordult hozzá. Az MTI-hez eljuttatott válaszlevelében Mager Andrea azt írta, június 30-ig a „kialakult helyzetre” tekintettel a Szabolcs utcai ingatlanban maradhat a fővárosi hajléktalankórház, ha Karácsony Gergely ezt hivatalosan, írásban külön is igényli. .

A miniszter ugyanakkor felhívta a főpolgármester figyelmét: már kilenc hónapja jelezték neki, hogy az intézmény bérleti jogviszonya megszűnik. Mager Andrea úgy fogalmazott:

nem feltételezhetem, hogy ennyi idő nem elégséges arra, hogy egy Önnek ennyire fontos helyzetet megoldjon.

Mint írta, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. már 2020. június 2-án értesítette a fővárosi önkormányzatot erről.

A Szabolcs utcai kórház néven ismertté vált, de a Vágány utca 2-6. szám alatt található, több épületből álló ingatlanegyüttes állami célú feladatok ellátására történő egységes hasznosítását az indokolja, hogy – mint az Karácsony Gergely előtt is nyilván ismert – az épületek többségét régóta nem használják, állapotuk leromlott, felújításuk szükséges – írta.

Mager Andrea közölte, a kormány döntése alapján a megújított  épületegyüttesbe valóban egészségügyi intézmények kerülnek, de az nem felel meg a valóságnak, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözne a Szabolcs utcai komplexum azon épületébe, amelyben a hajléktalankórház van. Az OGYÉI egy jelenleg üresen, felújítás alatt álló épületbe költözik.

A miniszter külön kitért arra, hogy Karácsony Gergely levelében a tomboló járványra hivatkozott, de a bérleti jogviszony megszüntetéséről már akkor értesült, amikor véget ért a járvány első hulláma, megszűnt a veszélyhelyzet. Szerinte a  főpolgármester úgy vádolja az együttműködés hiányával a kormányt, hogy közben

az elmúlt háromnegyed évben a levelezésen kívül saját hatáskörében érdemi lépéseket nem tett a helyzet megoldása érdekében.

Szerinte a fővárosi önkormányzatnak mintegy 9 hónapja lett volna arra, hogy az ingatlanban folytatott egészségügyi ellátást más módon szervezze meg, mégsem tette. Mager Andrea arra is kitért, hogy az MNV februárban – különös tekintettel a járványhelyzetre és a téli időszakra – felajánlott egy új, április 30-ig tartó bérleti szerződést, azt elküldték, de a fővárostól erre „a mai napig nem érkezett válasz”.

A tárca nélküli miniszter mindezt úgy foglalta össze, hogy az embertelenséggel, érzéketlenséggel vádolt állam önszántából, egyoldalú vállalással jelenleg is biztosítja a hajléktalan-ellátó működését, miközben a főpolgármester valódi lépéseket továbbra sem tesz.

24.hu/belfold/2021/03/31/junius-vegeig-kap-haladekot-a-hajlektalankorhaz/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?