ápr 27, 2021
6 Views
0 0

Jövőre már mindenki újra láthatja London büszkeségét

Written by

Jövőre fejeződik be a Big Ben helyreállítása, amelynek összköltsége 89 millió font (37 milliárd forint) lesz az eredetileg becsült 29 millió font (12 milliárd forint) helyett – írja az MTI. 

Az órának otthont adó Erzsébet-torony renoválása 2017-ben kezdődött. A 178 éves építmény tüzetesebb vizsgálatakor derült ki, hogy károsodása miatt az eredetihez képest sokkal többet kell rá költeni.

A londoni parlament ikonikus óratornya, a Big Ben helyreállításának költsége először 79,7 millió fontra nőtt, miután a felújítás közben egy második világháborús bombát fedeztek fel a szerkezetben, valamint az is kiderült, hogy azbesztmentesítésre is szükség lesz. A koronavírus-világjárvány miatt aztán a felújítás késett, illetve a költségei is 9 millió fonttal nőttek. 

A felújítást így végül 2022 második negyedében fejezik be 2021 helyett. Nyáron várhatóan újra összeszerelik az órát, a harang pedig 2022 elején térhet vissza. A Westminster látogatói idén ősszel már megnézhetik azt is, ahogy a torony állványzatát elbontják.

A parlament építésze, Augustus Pugin tervei szerint a neogótikus stílusban épült torony fölött alaposan eljárt az idő, aminek következtében függőleges fala 46 centiméterrel megdőlt.

A munkálatok során restaurálják az óra lapját, az óraszerkezetet, a torony falát, valamint a tetőszerkezetet is, és az óratorony visszakapja 19. századi színét. A lépcsők mellé liftet is beszerelnek, az órát megvilágító lámpákat pedig energiatakarékos LED-égőkre cserélik.

A felújítási munkák kezdete óta lényegében alig hallható a Big Ben harangja. A 13,7 tonnás harangot csak nagyon fontos események idején, például az újév köszöntésekor szólaltatják meg. Bár Brexit-párti képviselők szerették volna, ha az unióból való kilépés alkalmából is megszólalt volna, ezt a magas költségek miatt végül nem engedélyezte a parlament.

A hagyomány szerint a londoniak 1859-ben az először megszólaló harangot, majd az órát, végül a tornyot is Benjamin Hall közmunkaügyi kormánybiztosról nevezték el Big Bennek. A tornyot II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulója, azaz 2012 óta nevezik hivatalosan Erzsébet-toronynak.

index.hu/kulfold/2021/04/27/jovojre-fejezodik-be-a-big-ben-helyreallitasa/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?