márc 30, 2021
5 Views
0 0

Jól megugrott a költségvetés hiánya

Written by

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Már az év első két hónapjában elszaladt a költségvetés hiánya, január-februárban 540 milliárd forintos lyuk keletkezett az államháztartásban. Ez az egész évre tervezett hiány harmada, vagyis időarányosan duplája a tervezettnek.

A Népszava cikke szerint ezt a hiányt úgy sikerült összehozni, hogy a költségvetés bevételei az előző év azonos időszakához képest tíz százalékkal nőttek, vagyis a hiány a kiadási oldalon keletkezett.

A lap értesülései szerint a kormány idén – szemben 2020-szal, amikor az idén tervezett 1490 milliárd forinthoz képest 5548 milliárd forintos hiánnyal zárt a költségvetés – módosítani készül a költségvetést. Hogy hogyan, azt nem részletezték, de a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Banai Péter Benő pénzügyminisztériumi államtitkár arról beszélt, hogy növelni fogják a gazdasággal kapcsolatos kiadásokat – magyarán a módosítással megemelhetik a tervezett hiányt.

Ez annyiban nem meglepő, hogy az Államadósság Kezelő Központ eleve bő kétszeres, 3332 milliárd forintos költségvetési hiánnyal számolt. A meglepő inkább az, hogy a kormány most ez alapján módosítani készül a költségvetést, miközben tavaly nem nyúltak hozzá az eredetileg 367 milliárdos hiánnyal számoló büdzséhez, amihez képest végül 15-szörös lett a valós költségvetési hiány. Úgy, hogy a deficit negyven százaléka decemberben keletkezett, vagyis még csak a járványra se lehet fogni.

444.hu/2021/03/30/jol-megugrott-a-koltsegvetes-hianya

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?