okt 12, 2020
7 Views
0 0

Johnson: Sem a teljes zárlat, sem a vírus szabadjára engedése nem járható út

Written by

Johnson: Sem a teljes zárlat, sem a vírus szabadjára engedése nem járható út

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem lehet ismét a tavaszihoz hasonló módon teljes zárlat alá helyezni a brit gazdaságot, de a koronavírus-járvány kórokozójának szabadjára engedése sem járható út. Johnson hétfő délután a londoni alsóházban felszólalva elmondta, hogy szerdától háromfokozatú készültségi rendszer lép életbe Angliában.

Az alapszint a közepes készültségi fokozat, és az e kategóriába sorolt térségekben a jelenlegi intézkedések maradnak továbbra is érvényben.

Magas és nagyon magas készültségi szintek

A következő, magas készültségi szint elrendelése esetén az érintett országrészekben tilos lesz nem egy háztartásban élő emberek együttléte zárt terekben, köztük magánlakásokban is, de szabadtéren érvényben marad a jelenlegi szabály, amelynek alapján legfeljebb hat, nem egy fedél alatt élő ember tartózkodhat egyszerre egymás társaságában. A nagyon magas készültségi szint a magas fokozat korlátozó előírásai mellett a pubok és a bárok bezárását is jelenti az érintett térségekben. Johnson közölte, hogy Liverpoolban és környékén a kormány a nagyon magas készültségi szintet rendeli el. Hozzátette: ebben a térségben a pubok és a bárok mellett az edzőtermek, a szabadidőközpontok, a fogadóirodák, a felnőtteket fogadó játéktermek és a kaszinók is bezárnak. A brit miniszterelnök elmondta: a kormány tudományos tanácsadó testületének (SAGE) becslése szerint az R reprodukciós ráta – amely azt mutatja, hogy egy fertőzött átlagosan hány további embernek adja át a koronavírus-fertőzést – az Egyesült Királyság egészében 1,2-1,5 között jár. Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 12-15 másik embert fertőz meg.

Nem a teljes zárlat a helyes irány

Johnson hangsúlyozta: ha a koronavírust szabadjára engedik, ez a reprodukciós ráta 2,7-3 környékére emelkedne, vagyis az R rátát már most is sikerül jóval természetes szintje alatt tartani, és a járvány ezért nem terjed olyan gyorsan, mint márciusban. Kijelentette: vannak olyan javaslatok, amelyek szerint most is a márciusihoz hasonló teljes, meghatározatlan idejű zárlatot kellene elrendelni a járvány megfékezésére. Johnson hangsúlyozta azonban: nem hiszi, hogy ez lenne a helyes cselekvési irány, mivel ez már olyan károkat okozna a brit gazdaságban, hogy hosszú távon veszélybe kerülne az egészségügyi ellátórendszer és a kulcsfontosságú közszolgáltatások finanszírozása is.

Megszenvedte már a gazdaság a zárlatot

A brit gazdaság a tavaszi zárlatot is súlyosan megszenvedte: a végleges adatok szerint az idei második negyedévben 19,8 százalékkal – a negyedéves mérések 65 évvel ezelőtti kezdete óta példátlan ütemben – zuhant a brit hazai össztermék (GDP) az első három hónaphoz viszonyítva.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

#wpdevar_comment_4 span,#wpdevar_comment_4 iframe{width:100% !important;} pestisracok.hu/johnson-sem-a-teljes-zarlat-sem-a-virus-szabadjara-engedese-nem-jarhato-ut/

Komment írása

Article Categories:
pestisracok
banner

Vélemény, hozzászólás?