ápr 26, 2021
4 Views
0 0

Jogosan sztrájkoltak az SZFE tanárai a Kúria szerint

Written by

A szervezet közleménye szerint Színház- és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE) tavaly lezajlott modellváltás eredményeképpen az egyetem döntéshozó szerve, a szenátus jogköreinek jelentős része az egyetem fenntartója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány irányítása alá került. Mivel tanárok egy csoportja szerint ez a lépés az egyetemi autonómia évszázados fennállásának megszűntét eredményezte, 2020. szeptember 9-én sztrájkbizottságot hoztak létre és egyeztetést kezdeményeztek a fenntartóval.

Mivel nem tárgyaltak velük, a sztrájkbizottság szeptember 24-én néhány órás figyelmeztető sztrájkot tartott, majd október 1-től általános sztrájkba fogtak.

Az egyesület összefoglalója a történtekről (részletek a közleményükben a fenti linken):

  • Az egyetem és az alapítvány 2020. szeptember 29-én kezdeményezett eljárást a Fővárosi Törvényszék előtt a sztrájk jogellenességének megállapítása iránt.
  • A Fővárosi Törvényszék 2020. október 21-én kelt végzésével a kérelmezők kérelmének helyt adva megállapította a figyelmeztető sztrájk és a „rendes” sztrájk jogellenességét.
  • A sztrájkolók fellebbezést nyújtottak be a sztrájk jogellenességét megállapító végzéssel szemben.
  • Az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a fellebbezésnek helyt adva elutasította az SZFE és az Alapítvány kérelmét, majd részben új eljárás lefolytatására utasította a törvényszéket, mivel a 7-8 pontok jogszerűségének vizsgálatára addig nem került sor.
  • A megismételt eljárás során a törvényszék és az ítélőtábla egyaránt megállapította, hogy a sztrájk ezen pontok vonatkozásában sem jogellenes.
  • A kérelmezők által benyújtott felülvizsgálat sem vezetett eredményre, ugyanis a Kúria hatályában fenntartotta az ítélőtábla végzését, így 6 plusz 2 pontba foglalt követeléseik jogszerűségéhez az összefoglaló szerint nem férhet kétség.

Az egyetem modellváltás utáni átalakításáról és fejlesztéséről (névváltoztatások, ingatlanok) itt írtunk, az SZFE-hallgatók félévének érvényességéről itt és itt foglaltuk össze a történteket. Az oktatást 2020 október végén függesztették fel, ám ezt később Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa törvénysértőnek nevezte. A hallgatói blokád november 10-ig tartott szeptember elejétől.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?