ápr 28, 2021
4 Views
0 0

Jogi úton harcol az olimpiáért az amputált atléta

Written by

Az atlétikai világszövetség (WA) illetékes testülete nemet mondott a tokiói olimpián az épek között indulni szándékozó Blake Leeper amputált lábú amerikai futó kérelmére.

A 31 éves atléta, aki speciális protézist használva szeretett volna rajthoz állni a tavalyról az idei nyárra halasztott olimpián, máris jelezte: ismét fellebbez a CAS-nál, jóllehet a nemzetközi Sportdöntőbíróság korábban már kimondta, hogy Leeper nem versenyezhet az épek mezőnyében.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint a WA szakmai testülete friss elutasító határozatában döntő érvként szerepel,

hogy a Leeper által használt mechanikus segédeszköz másodpercekben mérhető „tisztességtelen versenyelőnyt” jelentene a futó számára az ép sportolókkal szemben, mivel a különleges szénszálas protézisek 15 centiméterrel hosszabbak, mint a lábai lennének.

Az afroamerikai Leeper ügyvédjei már korábban faji megkülönböztetésnek minősítették a paralimpiai szervezetek által elfogadott maximális magasságot (MASH), mondván, hogy azt kaukázusi és ázsiai embertípusok adatai alapján állapították meg.

A WA öttagú ítésztestületének viszont az az álláspontja, hogy közvetlen kapcsolat van a lábhossz és a futási sebesség között, és megítélése szerint Leepert „természetellenesen magassá” teszi a protézise. A mostani WA-döntésre reagálva Leeper azt mondta, hogy fellebbez a CAS-nál.

Nem helyes, hogy a World Athletics továbbra is diszkriminálja a fogyatékkal élő fekete sportolókat, és hogy a WA által kinevezett testület ismét szentesítette ezt a diszkriminatív bánásmódot

– fogalmazott a futó.

Leeper 400 méteren ezüst-, 200-on pedig bronzérmet nyert a 2012-es, londoni paralimpián. A dél-afrikai paralimpiai bajnok, Oscar Pistorius 2011-ben a 4×400 méteres váltó tagjaként ezüstérmes volt a világbajnokságon, és a 2012-es olimpián is szerepelhetett, mert a CAS 2008-ban számára kedvező döntést hozott.

24.hu/sport/2021/04/28/tokioi-olimpia-blake-leeper-amputalt-labu-futo-nemzetkozi-sportdontobirosag/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Atlétika · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?