jún 7, 2021
17 Views
0 0

Izraeli nagykövet: Szentendrén gyártják majd a mobilóvóhelyeket Izraelnek

Written by

Izraeli nagykövet: Szentendrén gyártják majd a mobilóvóhelyeket Izraelnek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten Izraelbe látogatott, ahol három megállapodást írt alá izraeli partnerével – többek között erről is beszélt Izrael budapesti nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman a Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában.

Mint ismert, a magyar diplomácia vezetője nem sokkal azután látogatott a közel-keleti országba, hogy a Falak őrzője hadművelet zárásaként Izrael tűzszünetet között a Hamasszal. Yacov Hadas-Handelsman elmondta, hogy Jeruzsálemben három megállapodást írtak alá. Az egyik egy izraeli-magyar közös vállalkozásról szól, amely mobilóvóhelyeket fogy gyártani. Az izraeli nagykövet lemodellezte a mobilóvóhelyek lényegét, vagyis, hogy háború esetén lakott területre lehet elhelyezni, és támadás esetén azonnal védett helyre tudnak menekülni a civilek. Hozzátette, hogy a magyar cég üzeme Szentendrén van.

A másik két egyezmény egyike egy közös együttműködés harmadik országbeli állampolgárok megsegítésére. Itt első sorban nem pénzadományról van szó – emelte ki Yacov Hadas-Handelsman, hanem például képzési programokról mezőgazdaság vagy közösségi oktatás terén. Ezen a téren fog együttműködni Izrael és Magyarország – emelte ki, hozzátéve, hogy főként Afrikában.

A harmadik megállapodás pedig tulajdonképpen egy már meglévőnek a meghosszabbítása – részletezte az izraeli nagykövet. Ennek értelmében a jeruzsálemi Jad Vasem a jövőben is vendégül lát majd Magyarországról érkező tanárokat a holokauszt oktatásával kapcsolatos továbbképzések terén.

Gáza lehetett volna a Közel-Kelet Szingapúrja

Az interjú során szóba került a májusi gázai rakétatámadás és a Falak őrzője hadművelet. Az eddig ismert adatok szerint, amelyeket az ujkelet.live gyűjtött össze, 11 nap alatt Gázából 4360 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki az izraeli városokra, közösségekre és katonai bázisokra. Mintegy 680 lövedék nem jutott át a határon. A Vaskupola légvédelmi rendszer 90 százalékos hatékonysággal fogta el a lakott területre tartó rakétákat.

A tűzszünet Yacov Hadas-Handelsman szerint a hadművelet sikere abban áll, hogy Izraelnek sikerült megsemmisíteni a Hamasz fegyverüzemeit. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy amíg korábban főleg Egyiptomból csempészték Gázába a fegyvereket a Sínai-félszigeten keresztül, addig mostanra a Hamasz felismerte, hogy kellő alapanyag birtokában saját maguk, helyben el tudják készíteni a rakétákat. Ezeket az üzemeket pedig rendre kórházak, vagy iskolák alá rendezték be – emelte ki az izraeli nagykövet.

Az izraeli nagykövet emlékeztetett arra, hogy 2005 augusztusában az akkori miniszterelnök, Ariel Sharon egyoldalúan döntött úgy, hogy tárgyalás nélkül kivonul az izraeli hadsereg Gázából. Akkor közel 10 ezer izraeli lakos otthonát számoltuk fel, és „ez egy olyan seb, amelyet az izraeli társadalom nem dolgozott fel teljesen” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy átadták a Palesztin Hatóságnak a lehetőséget, hogy ők maguk irányíthassák sorsukat, és megígérték, hogy lezárják a konfliktust Izraellel.

Ekkor jegyezte meg Simon Peresz, Izrael korábbi elnöke, hogy a palesztinoknak megvolt a lehetősége arra, hogy a Közel-Kelet Szingapúrját hozzák létre, ehelyett terrorközponttá változtatták Gázát – mondta Yacov Hadas-Handelsman.

Nagyon sokan szeretnék kioktatni Izraelt

Az izraeli nagykövet reagált arra is, hogy Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint az izraeli hadsereg háborús bűncselekményeket követhetett el a Gázai övezet elleni legutóbbi támadásaival, amelyek miatt mintegy 74 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból.

Az izraeli nagykövet kijelentette, nagyon sok képmutatással találkoztak az elmúlt időben, „sokan szeretnének minket kioktatni” – tette hozzá. Majd azzal folytatta, hogy mutassanak neki egy olyan országot, amely eltűrné, hogy egy szomszédos országból rakétákat lőjenek ki a területére. Szerinte egyetlen hétig sem tűrnék. Ugyanakkor kiemelte, hogy Izrael példátlan dolgot tesz, amikor 10-20 perccel korábban tájékoztatja a gázai civileket, hogy rakétatámadás lesz, így bőven van idejük a menekülésre. Azt is kihangsúlyozta, hogy a Hamasz által használt épületeket úgy döntötték le, hogy minimális kárt okoztak a civileknek a megelőző figyelmeztetések miatt. „Nem gondolom, hogy aránytalan volt az izraeli hadsereg reagálása” – hangsúlyozta.

Ráadásul megjegyezte, hogy a Hamasz rendre lakott területről lövi ki rakétáit, amelyek közül számos még a kilövése pillanatában, vagy még a gázai-izraeli határ előtt felrobban, és így a terrorszervezet tucatnyi felnőtt és gyermek életét oltotta ki a mostani 11 napos támadás során. Ezzel pedig Yacov Hadas-Handelsman szerint a Hamasz követ el háborús bűncselekményt.

Két izraeli katona holttestét szeretnék kikérni a Hamasztól

Május 21-én Izrael és a Hamasz 11 nap után tűzszünetet kötött, amelynek célja, Yacov Hadas-Handelsman elmondása szerint, hogy Izrael elsőként garantálni tudja, hogy a Gázába érkező újjáépítési segélyek nem kerülnek a Hamasz kezébe, ahogyan az eddig történt. A másik nagyon fontos pont a tárgyalóasztalnál Izrael számára, hogy visszakaphassa annak a két izraeli katonának a holttestét, akik a legutóbbi védelmi akció során életüket vesztették, de a Hamasz elrabolta a holttestüket. Hangsúlyozta az izraeli nagykövet, hogy ez nagyon fontos számukra, és elképesztőnek tartja, hogy a Hamasz a halállal kereskedik.

A teljes interjút itt hallgathatja meg.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210607-izraeli-nagykovet-szentendren-gyartjak-majd-mobilovohelyeket-izraelnek

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?