okt 17, 2020
21 Views
0 0

Itt az őszi nagy séták ideje: fedezze fel Ön is a történelmet!

Written by

A lehetőségek szinte korlátlanok, minden korszakra vonatkozóan találhatunk immár olyan tematikus sétákat, ahol a téma szakértői mesélik el, hogyan éltek az akkori kor emberei, milyen volt a politikai-közéleti légkör, és milyen hasonlóságokat fedezhetünk fel a legújabb kor mindennapjaival. A Vasárnapi Blikk most öt sétát ajánl, ahol szórakozva tanulhatunk.

A századelő Budapestje

Három történész tartja ezt a sétát, amely a gyakorta titkokba burkolódzó szabadkőművességnek és a századelő Budapestjének az összefonódásairól mesél el sok mindent. A páholyok történelme évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget, a séta vezetői megpróbálnak rendet tenni az őskáoszban. Megtudhatjuk, valóban a szabadkőművesek befolyása alatt állt-e Ady Endre, valamint hogyan alapított közkönyvtárat Szabó Ervin.

Részvételi díj: 4290 Ft

Bővebb információ: www.hosszulepes.org

A századelő Budapestje /Fotó: hosszulepes.org

A századelő Budapestje /Fotó: hosszulepes.org

Metrók titkai

Legújabb kori történelmünk jelentős építménye a metróhálózat, amely néhány esztendeje bővült a negyedik vonallal. Ezen a tematikus sétán a vonalak tervezéséről, építésének fordulatos történeteiről hallhatunk egy lélegzetelállító összegzést, a program során százéves metrókocsiban és föld alatti helyeken is járhatunk.

Részvételi díj: 3890 Ft

Bővebb információ: www.hosszulepes.org

Metrók titkai

Metrók titkai

Mágnások

A mindenki által jól ismert Nemzeti Múzeum 1847-re készült el, ezután indult a Palotanegyed kiépülése is. A korabeli mondás szerint egy mágnásnak nem lehetett Bécsben palotája anélkül, hogy Pesten ne lett volna – a kor leggazdagabbjai pedig rohamtempóban igyekeztek eleget tenni ennek a kimondott elvárásnak. A sétán megismerhetjük életüket, a cselédek mindennapjait is, a kiegyezés korán át egészen a századfordulóig.

(A legfrissebb hírek itt)

Részvételi díj: 1000–3400 Ft

Bővebb információ: www.greetingsfrombudapest.hu

(A legfrissebb hírek itt)

A szabadság ritmusa

Ez a séta kimondottan a budapesti Amerikai Nagykövetség felkérésére készült. Nekünk, magyaroknak nem kell bemutatni a hidegháború és a rendszerváltás közötti időszakot, de már csak az idősebbek tudják, mi kellett, hogy az ember beléphessen az Ifiparkba, hogyan segítette a rock and roll királya, Elvis Presley az 56-os forradalom ügyét, és mi szólt a budapesti bulikban a kommunista éra alatt?

A séta ingyenes, de regisztrálni kell rá.

Bővebb információ: www.imaginebp.hu

A szabadság ritmusa /Fotó: ImagineBp

A szabadság ritmusa /Fotó: ImagineBp

Számolós Budapest

A város gazdag történetét a legtöbben jól ismerjük, ezen a sétán azonban a matematika és az adatok szerelmesei érezhetik a legjobban magukat. Számos olyan történelmi és építészeti adat van, amelyek összefüggnek egymással, és az ember nem is gondolná, micsoda remek szórakozás számolva végigsétálni a városon. Legkeskenyebb, legmagasabb, legnagyobb – minden a főváros számairól.

Részvételi díj: 3400–4100 Ft

Bővebb információ: www.imaginebp.hu

Számolós Budapest /Fotó: ImagineBp

Számolós Budapest /Fotó: ImagineBp

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson: a könnyebb közlekedést segíti a Huawei! (x)
Miért éri meg a hitelkártya? 9 gyakori kérdés és válasz az igénylés előtt (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/budapest-tortenelme-oszi-setak/9l87m57

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?