okt 18, 2020
7 Views
0 0

Irán szerint már nem sújtja a fegyverembargó

Written by

“Mától teljesen automatikusan feloldódik minden korlátozás, amely fegyverek adásvételére, valamint az ezzel kapcsolatos tevékenységekre és pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozott, irányuljanak azok az Iráni Iszlám Köztársaságba vagy onnan máshová” – hangsúlyozta nyilatkozatában az iráni külügyminisztérium, amelyet az MTI idézett. Az ország úgy ítéli meg, hogy  lejárt az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2231-es számú határozata alapján ellene elrendelt fegyverembargó.

Az embargó idei október 18-i lejártáról még 2015-ben született megállapodás Irán, valamint az ENSZ BT öt állandó tagállama – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína – és Németország között létrejött atomalku részeként. A legfontosabb pontja az volt a megállapodásnak, hogy a nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe nukleáris programját csak békés célokra használja, és nem kísérletezik atombomba előállításával. 

Donald Trump amerikai elnök kormányzata 2018-ban egyoldalúan felmondta a megállapodást, arra hivatkozva, hogy a szövege nem tartalmaz elegendő garanciát annak megakadályozására, hogy Irán atombombára tegyen szert. Idén augusztusban pedig megpróbálta rábírni a Biztonsági Tanácsot, hogy hosszabbítsa meg a fegyverembargó érvényét, továbbá, hogy vessék ki Iránnal szemben azokat a nemzetközi büntetőintézkedéseket is, amelyek az atomalku előtt érvényben voltak. Washington próbálkozása azonban nem járt sikerrel. Az USA ezért saját hatáskörben rendelt el szankciókat Irán ellen 2020. szeptember 21-én. 

“Irán így mostantól bármilyen forrásból, mindenfajta korlátozás nélkül beszerezheti a védelméhez szükséges fegyvereket és katonai felszereléseket”

– tette hozzá az iráni külügyminisztérium. Oroszország már szeptemberben megerősítette, hogy hajlandó fejleszteni katonai együttműködését Iránnal az embargó feloldását követően, Kína szintén nem rejti véka alá, hogy fegyvereket akar eladni Iránnak.

index.hu/kulfold/2020/10/18/iran_usa_fegyverembargo_ensz_bt_nuklearis_program/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?