okt 13, 2020
2 Views
0 0

Ingatlanvásárláson töri a fejét? Ezért nem érdemes tovább várni vele

Written by

8 perce

ingatlan vásárlás MNB lakáshitel

Ha megfelelő ingatlant találunk, érdemes megkötni az üzletet Fotó: Shutterstock

Ha megfelelő ingatlant találunk, érdemes megkötni az üzletet Fotó: Shutterstock

Blikk-információ Blikk-információ

Az elmúlt hónapokban megindult a spekuláció: ha a járvány elhúzódik, és egyre többen vesztik el a munkájukat, akkor sokan nagy bajban lesznek a hitelmoratórium lejárata után. Emiatt kénytelenek lesznek alacsony áron eladni az ingatlanjukat, ami akár nagyobb árcsökkenést eredményezhet – számolt be tapasztalatairól Imre Ádám, a MoneyVlog YouTube-csatorna tulajdonosa.

– Az MNB statisztikái szerint nagyjából az adósok 60%-a élt nyár elejéig a moratórium lehetőségével, de hogy hányan vannak, akik majd nem tudják fizetni a hitelüket a megszűnését követően, azt nehéz megmondani. Azt tudjuk, hogy a regisztrált álláskeresők száma tavaly december óta másfélszeresére nőtt, arról azonban nem állnak rendelkezésre adatok, hogy hány embernek csökkent a bevétele – magyarázta a pénzügyi szakértő.

(A legfrissebb hírek itt)

Számításai szerint 3000-3500 adós lehet, akinek vélhetően meg kell majd szabadulnia az ingatlanjától. Ezzel szemben csak a 2019-es új lakáshitel-kihelyezés 111 ezer volt.

Mindezek mellé pár nappal ezelőtt bejelentették, 2022-ig újra 5%-ra csökken az építési áfa, ami újra felpörgetheti a lakásépítések számát. A bővülő kínálat, csökkenő kereslet akár ténylegesen is elindíthat egy ármérséklődést, ám ez a növekvő bérek és infláció mellett valójában max. 5-10%-os lehet. A fentiek alapján Imre Ádám szerint ne számoljunk azzal, hogy hatalmas árcsökkenések lesznek 2021-ben. Ha látunk egy olyan ingatlant, ami szimpatikus, és jó áron van, akkor nem biztos, hogy megéri várni.

(Ez is érdekelheti: „Be kellett törnünk a saját lakásunkba” – A nagytarcsai ház építtetője akart kisemmizni egy párt, hosszú pereskedés vár rájuk)

A legfrissebb hírek egyetlen, könnyen átlátható listában, itt!

EXTRA AJÁNLÓ
Újra a csúcson? Ezzel rukkolt elő a Huawei (x)
Hogyan lehet olcsóbban vásárolni kozmetikumot? Íme a titok! (x)
ingatlan vásárlás MNB lakáshitel áfa moratórium áfacsökkenés pénzügy szakértő

www.blikk.hu/aktualis/belfold/megeri-ingatlant-vasarolni-kedvezmenyek/pjrxpv0

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?