ápr 5, 2021
6 Views
0 0

Infektológus: A járvány terjedési sebességének kellene meghatároznia a nyitást

Written by

Infektológus: A járvány terjedési sebességének kellene meghatároznia a nyitást

“Nem a beoltottak száma kellene, hogy meghatározza, mikor lehet nyitni, hanem az, hogy mikor csökken a járvány terjedési sebessége – reagált az ATV híradójának Pusztai Erzsébet infektológus arra, hogy Orbán Viktor már 2 és fél millió beoltott után elkezdené a nyitás első szakaszát.

Infektológus: A járvány terjedési sebességének kellene meghatároznia a nyitást

A hétfői adatok alapján 137 161 vakcina beadása szükséges még ahhoz, hogy meglegyen a 2 és fél millió olyan ember, aki már legalább az első dózisát megkapta az oltásnak. A miniszterelnök számításai szerint húsvét után egy-két nappal érhetjük el a kívánt számot, ezt követően pedig kezdetét veheti a nyitás.

“Az erről szóló rendeletet már korábban közé tettük. A vállalkozóknak, boltosoknak így több mint két hete volt arra, hogy felkészüljenek az óvatos biztonsági szabályok melletti újranyitásra”

 – nyilatkozta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Az ATV híradójából kiderül, a szakértők kritikusan állnak a korai nyitáshoz, sokan elhamarkodottnak tartják a kormány lépését.

“A beoltottak számánál sokkal fontosabb a járvány terjedési sebessége. Hiába vannak sokan beoltva, ha a védettség még nem alakult ki, ráadásul az sem mindegy, melyik korosztályban terjed jobban a járvány, és kiket oltanak” – nyilatkozta Pusztai Erzsébet infektológus az ATV híradójának.

Hozzátette: “A tavalyi év tapasztalatai alapján elsősorban az idősebb korosztályt oltottuk, de azt látjuk hogy az angol változat a fiatalabb korosztályban terjed erőteljesen, és sajnos nem ritkán okoz súlyosabb betegséget.”

A szakember véleménye szerint a négyzetméter alapú korlátozás nem nyitás, inkább észszerűsítés, amit be kellene vezetni az oltópontokon is. 

Több külföldi ország is tervezi az újranyitást. Az ATV híradójának egy Angliában és egy Bécsben élő magyar nyilatkozott az ottani helyzetről.

Angliában szigorú korlátozások vannak érvényben, június végéig nem lehet elhagyni az országot. Aki külföldre menne, az 5000 font bírsággal számolhat, hiába van már több mint 35 millió beoltott a briteknél.

“Április 12-től nyithatnak a boltok, a ruhaüzletek, manikűrösök, fodrászok, illetve azok a pubok is, amiknek van teraszos helyiségük” – nyilatkozta Duri Julis.

Ausztriában eddig 1 millió 300 ezer ember kapta meg az oltás elő dózisát. Április elseje óta csak az élelmiszerboltok és patikák vannak nyitva. Az éttermek és a turizmus beindítását májusra tervezik.

“Nálunk egyelőre az emberek szabálykövetőek, betartják az előírásokat. Úgy tapasztalom, nincsen akkora nyomás a nyitás irányába – mondta az ATV híradójának Anheuer Zsuzsanna.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210405-infektologus-a-jarvany-terjedesi-sebessegenek-kellene-meghataroznia-a-nyitast

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?