jan 14, 2021
11 Views
0 0

Indul az Örkény István drámaírói ösztöndíj

Written by

Meggyötörte a koronavírus Böjte Csabát, dévai ferences rendi szerzetest, aki úgy véli, hogy az emberi erőforrások minisztere mentette meg az életét.

A szerzetes hetekig nyomta az ágyat, a Blikknek beszélt megpróbáltatásairól, elmondta azt is, hogy annyira levette lábáról a kór, hogy már beszélni sem tudott, amikor Kásler Miklós felhívta hogyléte felől érdeklődve. 

Jelentkeztem Romániában koronavírus-tesztre, kiderült, hogy pozitív vagyok. Tudtam, hogy mindenhez pozitívan állok, de meglepett, hogy ehhez is

– mesélte viccelődve a lapnak Böjte Csaba, aki jó barátságot ápol az ugyancsak erdélyi származású onkológussal.

A szerzetest Magyarországon ápolták, karácsonykor az Index is interjút készített vele, akkor Böjte atya elmondta: 

Hála, jobban vagyok, Déván lábadozom. A kórházban imádkoztam, hogy újra béke legyen a testemben és a világban.

Böjte Csaba

ferences rendi szerzetes 1959. január 24-én született Kolozsváron. Költő édesapját alig ismerte, mert még születésekor börtönbe zárták egy verse miatt, és szabadulása után nem sokkal meghalt. Édesanyja nehéz körülmények között nevelte fel őt és a húgát. Autóvillamossági szerelőnek tanult, de szakmáját öt év után feladta. Egy évig remeteként élt a Hargitán, közben egy bányában vállalt munkát. 1982-ben a legnagyobb titokban jelentkezett a ferences rendbe. Teológiai tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban folytatta. 1989-ben szentelték pappá. Erdélybe visszatérve a gyulafehérvári egyházmegye ifjúsági lelkésze lett, majd több településen végzett papi szolgálatot. 1992-ben a Hunyad megyei Dévára helyezték. A ferences közösség a vezetésével 1993 tavaszán létrehozta a Szent Ferenc Alapítványt, hogy megfelelő intézményi keretek között segíthessen a sanyarú sorsú erdélyi gyerekeken. Jelenleg mintegy kétezerötszáz gyermekről gondoskodnak az intézményeikben és további százakról nevelőszülői rendszerben. Számos könyvet írt. 2018-ban adták ki az életéről és munkásságáról a „Ki a szívét osztja szét” című kötetet.

index.hu/mindekozben/poszt/2021/01/14/indul_az_orkeny_istvan_dramairoi_osztondij/

Komment írása

Article Tags:
·
Article Categories:
Index.hu · Kultúr · Mindeközben
banner

Vélemény, hozzászólás?