márc 29, 2021
1 Views
0 0

Ilyen volt az első nap az angliai újranyitás után

Written by

A legfrissebb brit adatok derűlátásra adnak okot, vasárnap ismét körülbelül ezerrel, 3862-re csökkent szombatról az új koronavírusos megbetegedések száma. Persze ez sem kevés.

De a brit kormány úgy határozott, hogy a járvány terjedését gátló, legszigorúbb megkötéseken enyhít. Jellemző az óvatosságra, hogy ugyanakkor például azt mérlegelik az illetékesek, ne helyezzék-e Franciaországot az úgynevezett “vörös listára”, ne tiltsák-e továbbra is a francia utazásokat, ugyanis itt a tavasz, és sokan tervezték, hogy húsvétkor lemennek pihenni a Riviérára.

Ebből valószínűleg nem lesz semmi, hiszen Franciaországban még tombol a járvány.

A hét Nigel Huddleston miniszter közleményével indult, aki amúgy angolosan kezdte a mondandóját: “egyelőre legyünk óvatosak, szeretteinket ne öleljük át, hátha ezzel terjesztjük a vírust.” Hozzátette, hogy szerencsére a lakosság túlnyomó többsége megtanulta már, hogy miben rejlik veszély, s miben nem.

London, 2021. március 29.
A 2021. március 29-én közreadott képen egy férfi ül a londoni Royal Albert Hall hangversenyterem épülete előtti lépcsőn 2021. március 24-én. 150 évvel ezelőtt, 1871-ben Viktória királynő nyitotta meg a 6000 néző befogadására alkalmas koncerttermet.
MTI/EPA/Neil Hall
A 2021. március 29-én közreadott képen egy férfi ül a londoni Royal Albert Hall hangversenyterem épülete előtti lépcsőn MTI/EPA/Neil Hall

Sir Mark Walport professzor, járványügyi szakértő ezt azzal kommentálta, hogy szép ez a felhívás, tényleg hagyjuk az ölelkezést akkora, mikor a napi számadat már a jelenleginél sokkal alacsonyabb lesz. Immár látogathatják egymást családok és ismerősök, feloldották a tiltást, de legyünk óvatosak. Hat személynél több még mindig nem találkozhat, s

lehetőleg a kertben teázzanak, ne odabent.

Újraindulhatnak bizonyos sportesemények: is, tenisz, kosárlabda, s a nyitott uszodák használata. A szakértő szerint ez rejti magában a nagyobb veszélyt, bár az öltözők használata egyelőre tiltott.

London, 2021. március 29.
Medencében fürdenek emberek egy nyugat-londoni strandon 2021. március 29-én. Nagy-Britanniában feloldották a koronavírus-járvány megfékezésére csaknem három hónapja elrendelt kijárási korlátozásokat, újranyithattak a szabadtéri sportlétesítmények, és a közparkokban ismét lehet tartani összejöveteleket a létszámkorlátozás betartásával.
MTI/EPA/Neil Hall
Medencében fürdenek emberek egy nyugat-londoni strandon 2021. március 29-én. Nagy-Britanniában feloldották a koronavírus-járvány megfékezésére csaknem három hónapja elrendelt kijárási korlátozásokat, újranyithattak a szabadtéri sportlétesítmények, és a közparkokban ismét lehet tartani összejöveteleket a létszámkorlátozás betartásával. MTI/EPA/Neil Hall

Még nem tudható, marad-e a kötelező maszkviselés. Ezen a téren nagy a fegyelmezetlenség. Volt a hét végén néhány tömegtüntetés Angliában, főleg munkaügyi okokból, s látni lehetett a tévében, mennyire fittyet hánytak a tüntetők a járványnak, milyen sokan nem tettek fel maszkot az orrukra-szájukra.

A megkötések további enyhítése ügyében a végső döntés a parlament kezében van. De a lényeg a fertőzési számadatok növekedése vagy csökkenése. Amit valóban jótékonyan befolyásolhatna, ha felgyorsítanák a védőinjekciók beadását.

Nyitókép: Kirsty Wigglesworth

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?