márc 29, 2021
5 Views
0 0

Illegális migráció: új intézkedésről döntött az EU

Written by

Kósz, Lérosz, Leszbosz, Híosz és Számosz szigetén összesen csaknem 14 ezer illegálisan érkezett bevándorló él. Az unió mind az öt szigeten hozzá akar járulni új táborok felépítéséhez vagy a meglévők felújításához.

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter elmondta: Számosz szigetén várhatóan júniusra, Kósz és Lérosz szigetén pedig szeptemberre fejezik be a táborok építését.

A görög tárcavezető felszólította Törökországot, hogy fogadjon be 1450 embert, akinek a menedékkérelmét a görög hatóságok elutasították.

Az uniós belügyi biztos is azt kérte Törökországtól, hogy “sürgősen” kezdjen el újra befogadni migránsokat Görögországból.

A sajtótájékoztatót a tervezettnél később tudták megtartani, mert nagyjából 300 helyi lakos tiltakozást tartott a sziget kormányzójának felhívására a Leszboszra tervezett tábor megépítése ellen. A szigeten több mint nyolcezer migráns él.

Jogvédők számos alkalommal azzal vádolták meg a görög hatóságokat, hogy a nemzetközi jogot megsértve erővel visszaszorítják a bevándorlókat szállító csónakokat. Ezt a görög kormány tagadja, és azt állítja, hogy a parti őrség csak a törvények adta kereteken belül akadályozza meg azt, hogy a csónakok elérjék a görög területeket.

A hétfői sajtótájékoztatón ugyanakkor Ylva Johansson megjegyezte, hogy Görögország “tehetne többet is” annak érdekében, hogy alaposabban kivizsgálja a jogvédők által felvetett vádakat.

Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Andreász Cáknádirisz

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?