máj 28, 2021
7 Views
0 0

Így változtak meg álmaink a járvány miatt – Ön észrevette?

Written by

Így változtak meg álmaink a járvány miatt – Ön észrevette?

Amikor a koronavírus tavaly megjelent a világon, szinte mindenhonnan érkeztek olyan beszámolók, miszerint az álmaink is megváltoztak. A járvány miatt az agyunk is túl volt terhelve, és ez a terhelés, vagy stressz jelentkezett akkor is, amikor éppen aludtunk.

Most, egy évvel később a legtöbb ember már alkalmazkodott az újfajta élethez, ezzel párhuzamosan pedig az álmainkban is megjelent az “új normális”, vagyis a maszkok, az üres utcák és a távolságtartás – írja a BBC

A BBC-nek több olvasó is beszámolt arról, mit álmodik a járvánnyal összefüggésben. Fiona Ramage álmában egy strandon sétál, ahol a vízben cápák köröznek, ő mégis azon csodálkozik, hogy az emberek miért nem tartanak egymástól távolságot. Elmondása szerint a járvány már álmai hátterévé vált, amelyekben néha már általánosan tűnik fel a köhögéstől való félelem.

Sayaka, aki Japánból költözött az Egyesült Királyságba, elmondta, miket álmodik a járvány alatt 7 éves lánya. A kislány álmaiban általában otthon van, szülei maszkot viselnek, és a család összes tagja kezet mos.

A Chilében élő Mariela Cortés sokkal szürreálisabb álmokról számolt be: azt mondta, álmaiban azt érzi, hogy az állatoknak is maszkot kellene viselniük.

A tudósok már hónapok óta kutatják a kérdést. Deirdre Barrett, az amerikai Harvard Medical School pszichológusa mintegy 15 000 álmot gyűjtött össze egy nyilvános online felmérésében. Eddig a válaszadók körülbelül kétharmada nő és egyharmada férfi.

Ebből eredő könyve, a Pandemic Dreams a pandémia első hullámára összpontosít. Azt mondja, hogy amikor az egész elkezdődött, sokan olyan fenyegetésekről álmodtak, mint a rovarok támadása vagy hogy képtelenek vagyunk lélegezni. Aztán a lezárások és az otthoni tanulás során közös téma volt a börtön, vagy a csapdába esés. Körülbelül hat hónap elteltével Dr. Barrett elmondta a BBC-nek, hogy figyelemre méltó volt, amikor az emberek álmokat írtak le arról, hogy elfelejtettek maszkot viselni, vagy nyilvános helyen voltak, és látták, hogy mások nem viselnek maszkot.

“Sok álom szólt arról, hogy valaki elfelejtette a maszkot felvenni, és emiatt szégyent érzett az illető. Aggódtak amiatt, hogy kijussanak arról a bizonyos helyről, mielőtt bárki észrevenné, hogy hibát követtek el” – magyarázta a pszichológus.

Valdas Noreika, a londoni Mary Mary Egyetem pszichológus oktatója elmagyarázta, hogy az éber és az alvó elme között összetett kapcsolat van. “Néhány téma az ébrenlét és az alvás között mozog, de vannak olyan dolgok a mindennapi életben, amelyekről soha nem álmodunk, például az internet böngészése” – magyarázza. Ő és kollégái álomnaplókat gyűjtenek egy tanulmányhoz, amely elemzi, hogy a Coviddal kapcsolatos nappali gondolatok befolyásolták-e az emberek álmait.

A szakember szerint általában az erős érzelmeket kiváltó dolgok hatnak át az álmainkba. “Valaki, akit nagyobb mértékben fenyeget a járvány, nagyobb valószínűséggel álmodik róla még sok éven át, ami érdekes, de szomorú is” – teszi hozzá.

A pandémiás álmok egyik legújabb témája, amelyet Dr. Barrett rögzített, az oltások. Miután az oltásokat jóváhagyták, álmainkban látni kezdtük, de ezek túlnyomóan negatívak. Például valaki elmegy beszerezni az oltását, és rájön, hogy a fecskendőn cianid címke van – magyarázza. Eddigi kutatásai szerint egyébként a pandémiás álmok több mint 90% -a negatív. De az elmúlt hónapokban kis számban jelentettek pozitív álmokat is – a vírus utáni életről.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/kulfold/20210528-igy-valtoztak-meg-almaink-a-jarvany-miatt-on-eszrevette

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?