ápr 28, 2021
2 Views
0 0

Így tudja ellenőrizni, hogy rögzítették-e az oltását

Written by

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben lehet megtalálni az oltásunkat.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Közzétette a koronavírus tájékoztató oldal, hogyan lehet leellenőrizni, rögzítve van-e az oltásunk. A portál szerint a lekérdezés az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) információs portálján keresztül lehetséges, amit

ide kattintva érhet el.

Az EESZT-be legegyszerűbben Ügyfélkapun keresztül lehet bejelentkezni, ami után az Ellátások fülre kattintva ki kell választani az Eseménykatalógus menüpontot.

Az Eseménykatalógusban a kívánt időtartományt beállítva lekérdezhetjük az Ellátási események listáját. A lekérdezés után az Esemény típusánál a Covid oltás kifejezést kell látnunk az oltás megfelelő rögzítése esetén.

Azt írják, ha ezt a védőoltás beadása utáni napokban sem találjuk, akkor csúszás vagy hiba történt a rögzítésben, az adatok felvitelében. Ebben az esetben ezt jelezhetjük annak az oltópontnak, háziorvosnak ahol megkaptuk a védőoltást és kérhetjük, hogy rögzítsék a védőoltás beadását.

A tájékoztatás szerint abban az esetben, ha a védőoltást rögzítették az EESZT-ben, azonban 8 napon belül mégsem érkezett meg postai úton a Védettségi igazolvány, akkor az Ügyfélkapun, illetve a magyarorszag.hu weboldalon keresztül jelezhetjük ezt a problémát, a Koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentő űrlap leadásával.

Kipróbáltuk a rendszert és két kollégánknál sincs fent az Eseménykatalógus menüpontnál az oltás. Viszont nem kell kétségbeesni, mert egy másik helyen, az Egészségügyi és betegdokumentumoknál viszont már megtaláltuk az oltási lapot, így mindenképpen megéri ott is megnézni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg.hu/tudomany/20210428_oltas_eeszt#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?