máj 28, 2021
14 Views
0 0

Így okosíthatja fel utólag az otthonát – most adunk pár tippet

Written by

A legtöbb mostanában épülő otthonba már sokszor beépítik a különböző automatizált és intelligens megoldásokat. De mi a helyzet akkor, ha már meglévő lakásunkat szeretnénk utólag felokosítani? Könnyen varázsolhatunk a „buta” otthonból egy okosat, ráadásul a befektetéseink hosszú távon meg is terülnek majd.

(A legfrissebb hírek itt)

Cseréljen bátran konnektort!

Gyakran felejtjük a konnektorba dugva a vasalót, a különböző kütyüket? Akkor az okoskonnektort nekünk találták ki! Be is állíthatjuk előre, hogy mikor kapcsoljon le, de a konnektorhoz tartozó applikáción keresztül akár egy érintéssel mi magunk is bármikor könnyedén megtehetjük ezt. Egyes készülékekhez tartozó alkalmazásban ráadásul már azt is láthatjuk, hogy mennyit fogyasztanak az eszközeink, és mennyi energiát spórolhatunk meg, ha kikapcsoljuk, amikor nem használjuk őket.

Világítás távirányítással

Eljött az idő, hogy ne csak a konnektorunk, a világítás is legyen okos. Fel sem kell már kelnünk a kanapéról, hogy fel- vagy lekapcsoljuk a lámpákat. Egy távirányító vagy éppen az okostelefonunk vagy -eszközünk – többségük már kompatibilis például az Amazon Alexa és az Apple Homekit rendszerekkel is – segítségével manapság már ezt is megtehetjük. Sőt szabályozhatjuk a fényerejüket és akár a helyiség hangulatát is, például ha egy változtatható színű izzó mellett tesszük le a voksunkat.

Sokat segíthet a fűtésszabályozó

Télen csökkenthetjük a rezsiszámlánkat, ha beszerzünk egy okos-fűtésszabályozót. Ha például nincs központi szabályozó a lakásban, már sokat nyerünk egy ilyen készülékkel, de időt és energiát is megtakaríthatunk azzal, hogy nem kell reggel és este tekergetni a radiátort. Ráadásul mi van akkor, ha utazás előtt letekerjük, aztán jön egy komolyabb hidegfront és egy teljesen kihűlt lakásba érünk haza, amit aztán visszafűteni kétszer annyiba kerül. Egy okos-fűtésszabályozóval ez nem fordulhat elő, hiszen az applikáció segítségével bárhonnan, bármikor bekapcsolhatjuk vagy éppen levehetjük a fűtést. De előre be is programozhatjuk, mikor kapcsoljon ki és be.

Ébredjünk a friss kávé illatára

Ugye milyen jó lenne, ha a reggeli kávénk elkészülne, mire kikelünk az ágyból? Már ez sem lehetetlen! Léteznek ugyanis olyan kávéfőző készülékek, amelyeket már a mobilunkról is irányíthatunk! Természetesen magát nem tölti fel kávéval, és a csészét sem veszi elő a szekrényből a készülék, így csak akkor működik, ha előtte este mindent be- és odakészítünk hozzá.

Könnyítsük meg a kerti öntözést!

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kertes házunk van, akkor ismerős az öntözés problematikája. Ha elfelejtjük, kiszáradhat a házi termesztésű zöldségeink, gyümölcseink, például a paradicsomunk, a paprikánk földje, vagy éppen a virágaink mehetnek tönkre. Ráadásul nyáron, amikor elutazunk, valakit mindig meg kell kérnünk, hogy rendszeresen járjon át öntözni. Hogy ezeket elkerüljük, szerezzünk be egy intelligens vízszabályozót. Miért jó egy ilyen kütyü? Többek között azért, mert a hozzá tartozó alkalmazásban például előre be tudjuk állítani, mikor működjön az öntözőnk.

(Ez is érdekelheti: Hamarosan videóhívás funkcióval bővül az ÉletMentő applikáció)

www.blikk.hu/eletmod/tech/okosotthon-tippek-okoskutyu/kyvj9hw

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?