máj 31, 2021
3 Views
0 0

Így néz ki a Tejútrendszer központja

Written by

Pompás új felvételt tett közzé a Tejútrendszer központjáról az amerikai űrkutatási hivatala (NASA) a honlapján – írja az MTI.

A felvétel, amelyet a Chandra röntgencsillagászati műhold elmúlt több mint két évtizedes  370 megfigyelése alapján állítottak össze, a Tejútrendszer központjában lévő több milliárd csillagot és számtalan feketelyukat ábrázolja. Egy Dél-Afrikában lévő rádióteleszkóp szintén hozzájárult a felvétel elkészítéséhez.

Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza elmondta, hogy egy évet dolgozott ezen képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette.

„A képen látunk egy heves vagy energetikus ökoszisztémát galaxisunk közepén sok szupernovamaradvánnyal, feketelyukakat lés neutroncsillagokat. Minden egyes röntgenpont vagy vonás egy energiaforrás, többségük a központban van” – magyarázta Wang.

Ez a mozgalmas nagyenergiájú galaxisközpont mintegy 26 ezer fényévre van.

A Chandra műhold ellipszis pályán kering a Föld körül, amelynek földtávolpontja 133 ezer kilométer magasan van a földfelszín felett (több mint egyharmad Föld-Hold távolságnyira, földközelpontja 16 ezer kilométer magasan van. A műhold energiáját két napelemtábla szolgáltatja, amelyekkel együtt a műhold 19,5 méter széles.

24.hu/tudomany/2021/05/31/nasa-kep-tejutrendszer-kozpontja/

Komment írása

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?