máj 15, 2021
11 Views
0 0

Így enyhítenek most a szomszédok – a nap hírei

Written by

Újabb 73 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon, és 1039 esetben mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 14 ezret. Kórházban 2453 beteget ápolnak, közülük 308-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 29 ezer 114-en haltak meg, és meghaladta a 797 ezret az azonosított fertőzöttek száma. Eddig csaknem 4 millió 555 ezer embert oltottak be Magyarországon, közülük több mint 2 millió 656 ezren a második vakcinát is megkapták.

Kedvezőnek tartja a 16-18 évesek oltási hajlandóságát a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa. Szlávik János az M1-en azt mondta: a vakcinát felvevő fiatalok is hozzájárulnak az össznépi védettség eléréséhez. Az infektológus szakember kijelentette: Magyarország a 4,5 millió immunizált emberrel igen jól áll az átoltottság szempontjából, de a járvány biztos megfékezéséhez el kellene érni a 6 millió beoltottat.

Horvátországban elérte az egymilliót a koronavírus ellen legalább egy vakcinával beoltottak száma. A valamivel több mint négymilliós országban a kormány szándékai szerint június végéig oltanák be a lakosság felét. A szomszédos Szlovéniában eddig a kétmillió lakos valamivel több mint negyede kapott legalább egy védőoltást.

Ausztriában vasárnap feloldják a november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást. Az iskolák már hétfőn visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, míg szerdától szigorú feltételek mellett kinyitnak az éttermek, a hotelek, és látogathatók lesznek a kulturális és sportrendezvények is. Ezekre a koronavírussal szembeni védettséget igazoló úgynevezett zöld útlevéllel lehet majd bemenni.

Szlovákiában véget ért a koronavírus-járvány miatt tavaly októberben bevezetett vészhelyzet. Megszűnt a kijárási tilalom, és a gyülekezési szabadságra vonatkozó korlátozások. A pozsonyi kormány a javuló járványügyi adatok mellett azzal indokolta a vészhelyzet megszüntetését, hogy a parlament hozzájárult, hogy a jövőben a kabinet ne csak vészhelyzet esetén hozhasson bizonyos korlátozó intézkedéseket.

Romániában jelentősen enyhítették a korlátozásokat. Megszűnt a koronavírus miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken kötelező.

Pályázatot hirdet családokat segítő, okos megoldásokat nyújtó startup vállalkozásoknak az újonnan megalakult, családokat segítő innovatív központ, a Kincs Smart Family Centrum. Novák Katalin, a családokért felelős miniszter a családok nemzetközi napján azt mondta: a központ és a verseny célja, hogy a családok megőrizzék hagyományos értékeiket, de közben alkalmazkodjanak a kor kihívásaihoz.

Nyílt levélben tiltakoznak a lakástörvény módosítása ellen a Demokratikus Koalíció fővárosi polgármesterei. A fideszes kerületvezetőkhöz intézett dokumentumban a hat politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati bérlakásoknak a piaci ár töredékén való tervezett kiárusítása minden helyhatóságot hátrányosan érintene. A DK-s polgármesterek úgy látják, hogy a kormánypárti javaslat elveszi az otthonteremtés lehetőségét az alacsony jövedelmű, nehéz sorsú családoktól, a kisnyugdíjasoktól, és azoktól a fiataloktól, akik első otthonukra gyűjtenének.

Változást és jóvátételt sürget az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely online programbemutató rendezvényén hangsúlyozta: olyan Magyarországot kell teremteni, ahol senkinek nem kell nyomorognia, ahol sokkal könnyebb felemelkedni és sokkal nehezebb lecsúszni, ahol a jobb élet nem csak a kiváltságos kevesek egy százalékának a privilégiuma. A főpolgármestert, aki a Párbeszéd társelnöke pártja jelölte, majd támogatásáról biztosították a szocialisták is.

Izraeli légi csapás döntött romba egy toronyházat a Gázai övezetben. A 12 emeletes épületbe volt az AP amerikai hírügynökség és az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió irodája is. Az izraeli hadsereg szerint a toronyházban működött az iszlamista Hamász katonai hírszerzése, és a terrorista szervezet a sajtóirodákat emberi pajzsként használta fel. Az izraeli légicsapások miatt tüntettek több európai nagyvárosban. Párizsban és Berlinben a biztonsági erők könnygázzal és vízágyúval oszlatták a demonstrálókat.

Nyitókép: MTI/AP/DPA/Matthias Balk

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?