ápr 26, 2021
11 Views
0 0

Így emlékeznek a csernobili atomkatasztrófára a helyszínen

Written by

Így emlékeznek a csernobili atomkatasztrófára a helyszínen

Megemlékezést tartottak Ukrajnában a csernobili atomkatasztrófa 35. évfordulóján. Az ország még a Szovjetunió része volt, amikor a területén lévő Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű négyes reaktora 1986. április 26-án felrobbant. Az elszabadult sugárzás miatt 31 munkás és tűzoltó már akkor életét vesztette, később pedig sokan halhattak bele daganatos betegségekbe. A katasztrófa halálos áldozatainak pontos számát még mindig nem lehet tudni. Az ATV Híradójának riportja.

Mécsesekből rakták ki a sugárzásveszélyre figyelmeztető jelet az észak-ukrajnai Szlavutics főterén. Így emlékeztek a csernobili atomkatasztrófára a tragédia 35. évfordulóján. Az áldozatok tiszteletére épült emlékműnél pedig virágokat helyeztek el, és gyertyákat gyújtottak.

Ma 25 ezren élnek a városban, amelyet azért építettek, hogy ide telepítsék Pripjaty lakosságát. Az evakuált szellemvárost a nemzeti légitársaság által szervezett repülőutakon lehet megnézni.

Az ukrán atomenergia-ügynökség egyik munkatársát a felesége fizette be a születésnapján.

Nem voltam még odalent, de a feleségemnek hála most madártávlatból megnézhetem. Sokat olvastam a tragédiáról, ismerem az események sorrendjét, és követtem a híreket a kupola építéséről” – mondta a férfi.

A másfél órás úton a felrobbant csernobili négyes reaktor fölé emelt védőkupola is látható. A pilóta, aki egyben idegenvezető, gyermekkorában még a közelben töltötte a nyári vakációkat.

Úgy vonzza ez a hely az embereket, mint a mágnes. Aki lenéz innen fentről, odaképzeli magát. Érdekes alaposan megnézni a területet, hogy mi minden változott, és hogy a természet hogy foglalta vissza a környéket” – meséli a pilóta.

Minden idők legnagyobb atomkatasztrófája egy kudarcba fulladt tesztelés közben történt, 110 kilométerre az ukrán fővárostól, Kijevtől. Helyszíne iránt egy 2019-ben bemutatott minisorozat miatt nőtt meg az érdeklődés.

Ukrajna azt szeretné, hogy Csernobil felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára. Ettől azt remélik, hogy még több látogatót vonzana, és több anyagi támogatást fordíthatnának a környék fejlesztésére.

Ma van a csernobili atomkatasztrófa 35. évfordulója. Vujity Tvrtko Túl minden határon – Csak Csernobil – a rendezői változat című filmjét ma este 22.15-kor láthatják az ATV-n.

35 éve történt a csernobili atomkatasztrófa

atv.hu 

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210426-igy-emlekeznek-a-csernobili-atomkatasztrofara-a-helyszinen

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?