máj 29, 2021
12 Views
0 0

Így élte meg Básti Juli, hogy nem ő lett a Nemzet Színésze Törőcsik Mari után – videó

Written by

– Van egy olyan ereklye, amit Maritól kaptam, és máig féltve őrzöm. A története nagyon kalandos, ugyanis Blaha Lujza adott egy mellényt Somogyi Erzsinek, amit ő később tovább adott a Mészáros Áginak, aki pedig odaadta Marinak, de ő a költözései során elveszítette. Helyette adott egy pici arany keresztet, aminek a közepén volt egy apró rubin kő, valamint egy levelet is írt hozzá. Mindez 1989-ben történt, amikor együtt játszottunk a Három lány kékben című darabban, és én azóta is kincsként őrzöm ezeket – mesélte Básti a Blikk.hu-n látható Blikk+Győző című műsorban Szabó Győzőnek.

(A legfrissebb hírek itt)

A ruhadarab szimbolikus jelentéssel bírt, ugyanis az azt birtokló színésznő annak adta tovább, akit az utódjának tartott. Mivel Törőcsik Mari elhagyta a mellényt, helyette adta a keresztet, ezzel egyértelművé tette, hogy a fiatal Bástit látja méltónak a szerepre.

Törőcsik Mari Básti Julit akarta utódjának a Nemzet Színésze címre /Fotó: RAS-archívum

Törőcsik Mari Básti Julit akarta utódjának a Nemzet Színésze címre /Fotó: RAS-archívum

Törőcsik áprilisi halála után sokan találgatták, hogy a jelenlegi díjazottak kit választanak helyére a Nemzet Színésze címre, s mivel Mari már életében is Bástit szerette volna, így nagy meglepetés volt, mikor végül Lehoczky Zsuzsát érte a megtiszteltetés.

Kapcsolódó: Törőcsik Mari Básti Julit nevezte meg örököseként

– Én tudom, hogy a Mari engem akart, ezt tőle tudom, de teljesen biztos voltam benne, hogy nem így lesz, nem engem választanak. Lehoczkyt nagyra tartom, fantasztikus színésznő, nagyon megérdemli a címet. Őszintén, egy kicsit annak is örülök is, hogy így alakult, mert szerintem én még fiatal vagyok ehhez, talán nem is egészséges ilyen korban megkapni – folytatta a 63 éves Básti.

﷯Ezt a keresztet és a levelet adta Törőcsik Mari Básti Julinak, amellyel utódának jelölte

﷯Ezt a keresztet és a levelet adta Törőcsik Mari Básti Julinak, amellyel utódának jelölte

– Egy ilyen elismerés még nehezebbé teszi az életet, mert egy ekkora díj súly, teher, amely még nehezebbé teszi, hogyan dolgozik tovább az ember, mert utána mindig bizonyítania kell. Ráadásul a Maritól kapott ajándék akkora elismerés volt, hiszen hatalmas gesztus van egy ilyen kis apróság mögött, amely sok nehéz időszakon segített át. Nem akarom megmondani, hogy kinek, de van olyan a fiatal színésznők között, akinek szívesen tovább is adnám.

Az egész országot megrázta Törőcsik halála. Szerettei tudták, hogy romló egészségi állapota miatt hamar jöhet el a búcsú pillanata, ám elvesztését máig nem dolgozta fel kolléganője.

Ez is érdekelheti: Törőcsik Mari és Koncz Gábor kézlenyomata is felkerül a filmesek falára

– Gyerekkoromtól kezdve ismerem őt, és nagyon kötődtem hozzá. Ez így is marad a halálomig, máig itt van a lelkemben. Mi nagyon sokat beszélgettünk, még akkor is, amikor beteg volt. Mindig hívtam, hallottam, hogy milyen állapotban van, hol tart a betegsége, és várható volt, hogy előbb utóbb ennek meg kell történnie. Amikor az ember elveszít valakit akkor csak áll, és nem érti, hogyan mehet tovább az élet. Sokszor átéltem már ezt, de még most sem értem, valójában hogyan mehet tovább a világ…

Fél a visszatéréstől

A legtöbb színház egy éve zárva tartja kapuit, ám hamarosan újra beindul az élet, amely a sok öröm mellett rengeteg stresszel is jár Básti számára.

– Félelemmel tölt el ha arra gondolok, hogyan fogok újra kiállni a színpadra? Nyilván majd belerázódok, de szorong ettől az ember. Jelenleg vannak felújító próbák, nyáron pedig szabadtéren játszunk, és ahogy most látom, a következő fél évben nem jön új darab. Csupa nagy kérdőjel van bennem – tette hozzá a színésznő.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/torocsik-mari-basti-juli-nemzet-szinesze-vallomas/ll2zswt

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?