máj 11, 2021
11 Views
0 0

„Igazságtalanul, ártatlanul szenvedett” – Megszólalt a Jemenben halálra kínzott magyar zenész egykori barátja

Written by

A halálhírét hivatalosan még nem erősítették meg, egy jemeni aktivista, Adel Al-Huseini a Twitter-oldalán számolt be arról, hogy a magyarországi születésű férfit az ország déli részén lévő Ádenben fogták el az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott Dél-jemeni Átmeneti Tanács milíciái. Váltságdíjat kértek volna az életéért, de mivel nem volt hajlandó együttműködni a terroristákkal, halálra kínozták.

(A legfrissebb hírek itt)

Koltai 17 évvel ezelőtt még magyarországi színpadokon énekelt kopaszra borotvált fejjel „Hétvezérek uruszágáról”, pallossal sújtó hóhérról és rendről. A nacionalista, radikális dalok szövegeit ő maga írta.

Pár év múlva gyökeres fordulatot vett az élete, megismerkedett az iszlám vallással, felvette a muszlim hitet, sőt, még nevet is váltott: Abdul Karim Faresként – hátat fordítva a nemzeti radikalizmusnak és a rocknak – új életet kezdett.

A muszlim hitre tért zenész hangmérnökként dolgozott, elrabolták a terroristák / Fotó: Twitter

A muszlim hitre tért zenész hangmérnökként dolgozott, elrabolták a terroristák / Fotó: Twitter

Jó barátja, Kovács Miklós Ahmed mesélte el mindezt a Blikknek. A magyarországi muszlim közösségben találkoztak és kötöttek életre szóló barátságot.

– Nem hiszen, hogy valami különös oka lett volna a pálfordulásra, egyszerűen csak a vallásunkban találta meg a lelki békéjét – emlékezett a kínhalált halt Györgyre. Találkozásaik a mecsetben addig tartottak, amíg Györgynek már ennyi változás is kevés volt, így a kétezres évek második felében Jemenbe költözött.

– Itthon nem érezte otthon magát, Jemenben viszont megtalálta, amit talán egész életében keresett. Teljesen nem szakított ott sem a zenei múlttal, hangmérnökként dolgozott – mondta Miklós a Blikknek.

A jemeni terroristák azért ölték meg Györgyöt, mert nem működött együtt velük / Illusztráció: Northfoto

A jemeni terroristák azért ölték meg Györgyöt, mert nem működött együtt velük / Illusztráció: Northfoto

A polgárháború kiteljesedésével Jemen egyre veszélyesebb hellyé vált, ezért György átmenetileg visszatért Magyarországra.

– De nem érezte jól magát itt, a szülőföldjén, honvágy gyötörte. Mondogattuk neki többen, hogy legyen türelemmel, amíg békésebb lesz ott a helyzet, de nem hallgatott ránk, visszautazott. Túl korán. Utána nyoma veszett, én legalábbis vagy egy évig nem hallottam róla semmit. Mostanáig. Lesújtott a halálhíre, viszont mi, muszlimok másképp viszonyulunk a halálhoz. Számunkra minden Isten akarata szerint történik, az is, hogy ki mikor és hogyan hal meg. Ő igazságtalanul, ártatlanul szenvedett, mártírrá vált, és hitünk szerint ezért automatikusan a Paradicsomba jutott – magyarázta Miklós.

(Ez is érdekelheti: Amerikában találtak rá Henry Every eltűnt kincsére)

Megkerestük a Külügyminisztériumot, tudnak-e Koltai György meggyilkolásáról, de eddig nem kaptunk választ.

Játszott tőlük a Kárpátia

Koltai György volt az egyik alapítója a 2003-ban alakult Parázsló Hamvak nevű zenekarnak. A szélsőjobb legismertebb együttese, a Kárpátia is feldolgozta néhány dalukat, noha az együttes mindössze két évig működött.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/jemen-halalra-kinzott-zenesz-koltai-gyorgy-abdul-karim-fares/g9k7sks

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?