máj 18, 2021
11 Views
0 0

Igazi tündérmese: berobbant az úszósportba a 17 éves magyar lány, aki még Hosszú Katinkát is leúszta

Written by

A Ferencváros úszója élete legcsodálatosabb napját élte meg hétfőn. A klub honlapján mesélte el, hogy elsősorban az olimpiai A-szint megúszása, azaz a 4:38.53-as idő elérése volt az alapcél, álmában sem gondolta volna, hogy ennyire jó időt úszok. Korábban, az országos bajnokságon csak az ötödik lett ebben a számban.

(A legfrissebb hírek itt)

Aztán már az előfutamban meglett a szintidő 4:38.07-tel. Ez még a terv egyik része volt, hiszen saját elmondása szerint is két éve – amikor 15 évesen, a kazanyi junior Eb-n is második lett – erre a napra készül, de a döntőben elért eredménye, amivel több mint egy másodpercet faragott a legjobbjából és 4:36.81-gyel, a második helyen csapott célba, azt legmerészebb álmaiban sem gondolta. Örömúszásra készült, végül bravúros ezüstérem lett belőle.

„Úgy voltam az utolsó ötven méterrel, hogy nem számít semmi, amit csak tudok beleadok. Láttam, hogy Katka már messze van, de próbálta őrá is ráúszni. Csakis az A szint, hiszen ez volt az elsődleges célom. Odaálltam és azt mondtam magamban, hogy most kiúszom magamból a maximumot, és meglátjuk mire lesz elég. Akkor is elégedetten szálltam volna ki a medencéből, ha nincs meg a döntő, mert tudom, hogy minden megtettem a célom eléréséért.”

Az M4 Sportnak adott nyilatkozatában még arról beszélt, hogy sosem tudott jól hajrázni, de Kutasi Gergely edzőjével már hét éve dolgozik ezen, és a fordulókon is van még mit javítani, de amit lehetett, kihozta magából.

„A pille és a hát ugyanolyan jó volt, mint délelőtt, de a mellen jobbat tudtam úszni. Lassan hét éve dolgozunk a hajrámon, hogy az is összeálljon, és ebben most Ilaria Cusinato a mellettem lévő pályán sokat segített. Úgy érzem, hogy minden összeállt a döntőben, bár a fordulókon még lehet javítani. Remélem, hogy a jövőben még többet tudok majd kihozni magamból. Nagyon elégedett vagyok.”

Érdemes elemezni az úszását. 0.79-es idővel a leglassabb reakciója volt a rajtnál, aztán az első ötvenen a mezőny végére szorult. Egészen a táv feléig a hetedik pozícióban úszott, ekkor 3.49 másodperces hátránya volt Hosszúval szemben, de az olasz Cusitano és a brit Willmott is bőven előtte járt. A táv második fele fantasztikus volt, fokozatosan jött fel és az utolsó kétszáz méteren még a győztes Hosszú Katinkánál is jobb időt ment.

A himnusz ugyan a győztesnek, Hosszú Katinkának szólt, de én is a magaménak éreztem, hiszen én csakis nyertem a mai napon. Meglett az olimpiai A szintem, első felnőtt világversenyemen ezüstérmet nyertem. Mindent elértem, amit ma elérhettem. Nagyon jó volt ott állni a dobogón.”

Következik az olimpia, és Mihályvári-Farkas Viktória 17 évesen ott lehet. A formáját az Eb-re hegyezték ki, hogy jó idővel eljusson Tokióba. Nem akar terhet rakni magára, bevallotta, hogy majd talán négy év múlva, a párizsi olimpián lehet megfelelő korban. Addigra már jóval több tapasztalattal rendelkezik. Csütörtökön egy újabb feladat, az 1500 méteres gyors vár rá. Ahogy 400 vegyesen berúgta az ajtót, szép eredményre számíthatunk.

www.blikk.hu/sport/egyeni/uszas-vizes-eb-mihalyvaria-farkas-viktoria/9v4pb5d

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?