márc 28, 2021
3 Views
0 0

Igaz a hír, a Mol egyes kútjain már bitcoinnal is lehet fizetni

Written by

Terjednek az alternatív fizetőeszközök

A Tesla február elején jelentette be, hogy 1,5 milliárd dollárért vásárolt bitcoint, és azt is közölte, hogy a jövőben el fogja fogadni a kriptodevizát, mint fizetőeszközt az autóiért. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy ez a fizetési opció pontosan mikor válik elérhetővé, néhány napja azonban Elon Musk tette meg a bejelentést, hogy mostantól már bitcoinért is lehet Teslát venni. Ez az opció azonban egyelőre még csak az Egyesült Államokban érhető el, más országokban majd az év későbbi részében válhat elérhetővé a lehetőség. Emellett azt is lehet tudni, hogy a Teslának fizetett bitcoin megmarad bitcoin formában, azt nem váltják át hagyományos devizára.

Ez azonban csak egy példa a sok közül, ami arra utal, hogy

egyre szélesebb körben válik elfogadottá a bitcoin és más kriptodevizák is mind a vállalatok, mind pedig az intézményi befektetők részéről.

Vannak persze kritikusok is szép számmal, a napokban például éppen az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell rúgott bele egyet a kriptodevizákba, mivel szerinte azok igen volatilisek, ezért nem igazán hasznosak értéktárolóként. Emellett azt is mondta, hogy nem áll mögöttük semmi, így inkább spekulatív eszköznek tekinti a bitcoint. Ettől függetlenül azonban számos biztató jelet lehet látni, bár természetesen a szabályozói kockázatok ettől még valósak:

  •  A Morgan Stanley arról tájékoztatta pénzügyi tanácsadóit múlt héten, hogy elérést fog biztosítani három alaphoz, amelyek lehetővé teszik az ügyfeleik számára a bitcoin tartást, Kikötések azért vannak, a bank csak a gazdagabb ügyfeleinek biztosít hozzáférést a kriptodevizához.
  • A nagy cégek közül a Twitch, az AT&T, a Microsoft és a Dallas Mavericks nevű baseball csapat is elfogad bitcoint bizonyos szolgáltatások ellenértékeként. Számos vállalat pedig már a készpénzállománya egy részét is bitcoinban tartja, mint amilyen a Microstrategy vagy a Tesla.
  • Szintén nagy előrelépés, hogy a pénzügyi szolgáltatók, illetve fintech cégek is elkezdték elfogadni a bitcoint, ilyen volt a Square, amely 2018-ban a Cash App nevű peer-to-peer platformján elérhetővé tette a bitcoin adás-vételt. A PayPal pedig tavaly októberben jelentette be, hogy lehetővé teszi a kriptodeviza vételt, eladást, tartást, és a fizetést a cég szolgáltatását használó 26 millió kereskedőnél.
  • Végül pedig érdemes megemlíteni a kriptotőzsdéket is (pl. Kraken, Bitstamp, Gemini), amelyek sokat fejlődtek az elmúlt években, ami lehetővé tette, hogy a nagy tőke is megérkezzen a bitcoin piacára. Emellett pedig létrejöttek az első kriptobankok is, és megjelentek a különböző határidős és derivatív kriptotermékek is.

Többek között erről is beszélgetett legutóbbi podcast adásunkban Kövesy Károly, a Portfolio elemzője Mogyorósi Attilával, a Coincash.eu társalapítójával és ügyvezetőjével:

Kriptodevizákkal is lehet már fizetni egyes Mol kutakon

Néhány héttel ezelőtt reppentek fel a hírek, hogy a Mol horvát töltőállomásain is lehet már bitcoinnal fizetni, de sok részletet még nem lehetett tudni ezzel kapcsolatban. Pontosabban annyi derült ki, hogy horvát lapértesülések szerint a társaság leányvállalata, a Tifon hálózata több kriptodevizát is elfogad fizetőeszközként a termékeiért. A vállalat a Paycek nevű digitális kriptoszolgáltatóval állt össze, és közösen indították el a projektet.

Ennek kapcsán megkérdeztük a Molt, hogy igazak-e a horvát lapértesülések, és valóban lehet-e egyes kutakon kriptodevizákkal fizetni a termékekért.

Az alább láthatóak a társaság válaszai ezekkel kapcsolatban:

Igazak a horvát lapértesülések, miszerint néhány horvátországi, a Mol-csoporthoz tartozó benzinkúton már lehet kriptodevizákkal fizetni?

Igen, Horvátországban a Tifon összes töltőállomásán akár kriptovalutával is fizethetnek a vásárlók.

Milyen megfontolások állnak a döntés hátterében?

Folyamatosan fejlesztjük szolgáltatásunkat, bővítjük kínálatunkat. Horvátországban rengeteg turista fordul meg, éppen ezért ez az új fajta fizetési lehetőség, számukra még relevánsabb, sőt gyakrabban is használják.

Hány ilyen benzinkútról van szó?

A Tifon mind a 46 töltőállomásán lehet kriptovalutával fizetni.

Csak Horvátországban, vagy a Mol-csoport más benzinkútjain is van erre lehetőség?

A Mol-csoportnál egyelőre csak Horvátországban és azon belül is csak a Tifon töltőállomás-hálózatában érhető el ez a lehetőség.

Mi alapján választották ki azokat a kutakat, ahol elfogadják a kriptodevizákat?

A Tifon teljes hálózatában elérhető ez a fizetési megoldás, kivétel nélkül.

Mely kriptodevizákról van szó? Miért pont ezekre esett a választás?

A vásárlók körében legnépszerűbb kriptovalutákat – Bitcoin, Ether, Ripple, Stellar, Dai és EOS – fogadjuk el.

Mely termékekre, szolgáltatásokra vehető igénybe a kriptodevizás fizetés?

Vásárlóink bármelyik termékünket vagy szolgáltatásunkat megvásárolhatják kriptovalutával.

Hogyan működik a fizetési folyamat?

A folyamat valójában nagyon egyszerű és fontos megemlíteni, hogy minden a PayCek platformon történik. A vásárló kiválasztja az általa preferált kriptovalutát a fizetési megoldások közül, a POS terminál pedig horvát kunában küld fizetési kérelmet a PayCeknek. A PayCek visszaküldi a QR-kódot a fizetési adatokkal, a vásárló beolvassa a QR-kódot a mobilalkalmazással és fizet. A POS megkapja a fizetési visszaigazolást és kiállítja a számlát. Az összeget horvát kunában küldjük, és abban is kapjuk vissza közvetlenül a bankszámlára.

Mik az eddigi tapasztalatok? Mennyire népszerű a szolgáltatás? Fizetnek az ügyfelek kriptodevizákkal?

Az eddigi tapasztalataink pozitívak, vásárlóink élnek a lehetőséggel. Kicsit több mint egy hónap alatt 15 töltőállomásunkon, mintegy 40 tranzakciót bonyolítottunk így.

A kriptodevizák árfolyama rendkívül volatilis. Hogyan kezelik ezt a kockázatot?

Nincs kockázat, mivel nincs valutaváltás, minden kriptovalutával megvásárolt termék vagy szolgáltatás után horvát kunát kapunk.

Honnan tudhatják az ügyfelek, hogy milyen árfolyamon fogadják el a kriptodevizákat?

Fizetéskor a PayCekre bejelentkezve a vásárló látja az átváltási árfolyamot.

Mi történik az ügyfelek által befizetett kriptodevizákkal? Azt a Mol azonnal pl. helyi devizára váltja?

Nem fogadunk kriptovalutát, a vásárlások után helyi pénznemben kerül a vásárlások összege a bankszámlánkra.

Elképzelhető, hogy más országokban is bevezetik a szolgáltatást? Magyarországon mikor lehet elérhető a szolgáltatás?

Egyelőre pilot projektként kezeljük, de amint szélesebb körben, más országokban is, így például Magyarországon is bevezetjük a szolgáltatást értesíteni fogjuk a sajtó munkatársait.

A Mol árfolyama a pénteki kereskedésben 1 százalékkal került feljebb, idén 1,46 százalékos pluszban áll.

Címlapkép: Gerig/ullstein bild via Getty Images

www.portfolio.hu/uzlet/20210328/igaz-a-hir-a-mol-egyes-kutjain-mar-bitcoinnal-is-lehet-fizetni-475780

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?