okt 13, 2020
3 Views
0 0

Idén hungarikum lett, de a legnagyobb termelőjét felszámolják

Written by

Felszámolás alá került az ország egykori legnagyobb rózsatő termelője, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ – írja a napi.hu.

Pedig a szőregi rózsatő május óta hivatalosan is hungarikum.

„A felszámolója három pályázatot írt ki az ország egykori legnagyobb rózsatő termelője, a Szőregi Virág-Dísznövény Általános Fogyasztási Értékesítő és Beszerző Szövetkezet (ÁFÉSZ) vagyonának – ingatlanok és készletek – értékesítésére. A nagy múltú szervezet felszámolása már 2020 januárjában indult el – derül ki a cégadatokból.”

A szövetkezet elődjét 1967-ben 34 helyi rózsatermelő alapította, hogy segítse a termelést és a növények piacra jutását – idézi fel a portál.

A szövetkezetnek néhány éve még több mint kétszáz tagja volt (de a tagok mintegy fele már nem volt aktív), évente kétmillió rózsatövet termelt és értékesített. Fő termékei a rózsatövek és törzses rózsák, gyümölcsfa oltványok és dísznövények voltak; a bevételének mintegy 60 százaléka exportból származott.

A szövetkezet januári, felszámolás előtti, tevékenységet záró mérlegében 262 milliós kötelezettségállomány szerepelt, ebből mintegy százmillió forint volt a szállítói tartozás, a hitelek és kölcsönök 110 millió, az elmaradt bérek és adók ötvenmilliót tettek ki – írja a napi.hu, a cikkben pedig még több részlet van.

Kiemelt kép: Szeged, 2018. június 23. Rózsák között válogat egy nõ egy rózsakertben Szeged Szõreg városrészében a huszadik alkalommal megrendezett rózsaünnep napján, 2018. június 23-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

24.hu/belfold/2020/10/13/szoreg-rozsa-rozsato-iden-hungarikum-lett-de-a-legnagyobb-termelojet-felszamoljak/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Belföld
banner

Vélemény, hozzászólás?