nov 22, 2020
4 Views
0 0

Ideje lecserélni a nyári gumikat

Written by

Sokszor az autósok csak az utolsó pillanatban cserélik le nyári autógumijukat, pedig a csúszós utak és az alacsony hőmérséklet miatt már jóval korábban érdemes ellátogatni egy gumiszervízbe.

Hozzáértők szerint hét fok alatt már érdemes lecserélni gumiabroncsainkat!

„A nyári gumi a mínuszok hatására bekeményedik és teljesen olyan, mintha jégen menne az ember vele” – mondta az ATV Híradójának Cseke László, gumiszervíz tulajdonos.

(A legfrissebb hírek itt)

Néhány jó tanács, hogy miért érdemes időben lecserélni a nyári gumiabroncsokat: a téli gumi sokkal puhább szerkezetű, és jobb a tapadása is, mint a nyárinak. Van, aki köztes megoldást választ, viszont ezt inkább főleg a városban közlekedőknek ajánlják. Nagyon fontos, hogy egy téli és egy nyári abronccsal felszerelt autó jelentős féktávolság különbséggel tud megállni. Éppen, ezért vezetnek sokszor balesethez a későn lecserélt gumik.

Már számos helyen a világban kötelező, Magyarországon még nem előírás a téli gumik használata. Viszont fontos megjegyezni, hogy azokat egyes biztosítók akár kötelezővé is tehetik és a hiány esetén megtagadhatják a kárrendezést.

A gumikon található kopásjelzők biztonságosságát könnyedén leellenőrizhetjük magunknak is, csupán egy száz forintos kell hozzá. A 100 forintos külső része nagyságrendileg 4 mm, ez az a profilmélység, amelyet ajánlanak a téli abroncsokhoz.

Az abroncsoknál még érdemes szeme előtt tartani, hogy hány éve használjuk őket. az abroncsok korát: azokat 10 év fölött már egyáltalán nem javasolják felhasználásra.

A szakértő azt mondja, a spórolós félmegoldások: az elöl téli, hátul nyári gumik is kifejezetten veszélyes próbálkozásoknak számítanak.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Lecsapott a Black Friday! Ezen a webshopon minden szuper olcsó lett (x)
Döbbenet: így hat a szmog az egészségünkre! (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/nyari-teli-gumi-csere/jeev0ps

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?