márc 29, 2021
1 Views
0 0

Idáig fajult a szerbiai vakcinaturizmus

Written by

A hétvégi tumultust a szerb gazdasági kamara akciója okozhatta, amely keretében, együttműködve a kormányzattal, mintegy 10 ezer vakcinát kínáltak föl a Belgráddal együttműködő gazdasági vállalatoknak. Ugyan a felhívásra csak 8500-an jelentkeztek, végül 22 ezer külföldi állampolgár beoltására került sor előzetes regisztráció nélkül.

Vagyis Szerbia minden jel szerint dugig van védőoltással,

amelyre viszont nem megfelelő az érdeklődés – fogalmazott az InfoRádiónak Guszton András. A közel 7 millió lakosú délkelet-európai államban ugyanis a hivatalos adatok szerint eddig 2 324 000 – zömében kínai – védőoltást adtak be, de ez csupán 1,4 millió embert jelent az első oltás tekintetében. A főszerkesztő szerint a nagyobbik baj, hogy csupán 1,6 millió szerb jelentkezett az oltásra. Szombaton és vasárnap AstraZenecával oltottak.

A gazdasági kamara felhívása egyébként meghatározott országokra vonatkozott, így a Szerbiával együttműködő vajdasági térségre, mindenekelőtt Boszniára, Macedóniára, Montenegróra, Albániára és Koszovóra. Bár utóbbi ezt a lehetőséget nyilvánosan visszautasította, de hírek szerint például Albániából charterjáratok is érkeztek. A belgrádi és niši vakcinaturizmus azonban alapvetően a Boszniából és Macedóniából érkezőkből tevődött össze, kiváltképp a szombati napon sorokat okozva.

Guszton András szerint a mostani alkalom egyszerinek tekinthető, ami sajnos vagy nem sajnos, meglátása szerint a szerbiai államfőn állt, aki „igyekszik időnként megjátszani a régi, nagy titói szerepet”, és próbálja felölelni a nyugat-balkáni térséget, annak vezetőjévé válni. A mostani vakcinaügy is részben ezt a célt szolgálhatta, amit viszont az emberek – párthovatartozástól függően – nagyon felemásan fogadtak: természetesen a hatalom szavazói azt hangoztatták, hogy mindenkin segíteni kell, míg az ellenzék azt rótta föl, hogy mennyire veszélyes több ezer külföldit járvány idején az országba beengedni, illetve hogy a kormány nem elég erélyes a vakcinaellenes lobbival szemben sem.

Szerbiában valószínűsíthetően legalábbegymillió vakcina áll még rendelkezésre raktáron, emellett pedig folyamatosan érkeznek utánpótlások is, elsősorban Kínából és Oroszországból.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?