jún 8, 2021
11 Views
0 0

Húszmillióért ígértek NAV-védelmet egy vállalkozónak, aki fizetett is

Written by

Befolyással üzérkedés miatt emeltek vádat az adóhatóságra hivatkozó korrupciós cselekmény miatt – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség kedden az MTI-t. A közlemény szerint egy szállítmányozással foglalkozó kft.-t az adóhatóság szabálysértések miatt többször megbírságolt. 2019 januárjában a cég egyik irányítója azzal kereste fel egy ismerősét, hogy tud-e segíteni az őket érintő adóigazgatási eljárásokkal kapcsolatban, vannak-e olyan kapcsolatai, akik tudnak segíteni a NAV-nál a „folyamatok felgyorsításában és problémamentesítésében”, illetve a befizetett összegek visszautalásában.

Az ismerős azt állította a cégvezetőnek, hogy ismer egy összekötőt, aki mindenben tud segíteni a „régi” kapcsolatai felhasználásával, majd ezt a férfit és a segítőjét be is mutatta neki. A találkozón az összekötő valótlanul arra hivatkozott, hogy konkrétan meg nem határozott összegért – amelyből a hivatalos személynek is juttatni kell – egy meg nem nevezett magas beosztású NAV-os ismerőse közbenjárásával segít az adóigazgatási eljárásokat a cég számára kedvezően befolyásolni.

Az ismerős később húszmillió forintot kért azért, hogy közbenjárásukkal és a hivatalos személy segítségével 2022 végéig „védelmet” biztosítsanak a cég szállítmányozási tevékenységével kapcsolatos adóhatósági eljárásokkal szemben, a kiszabott bírságokat elengedjék és lehetővé váljék számukra a korlátlan árubehozatal. A cég két vezetője az ajánlatot elfogadta és a pénzt az összekötőnek átadta. Valójában azonban az összekötő és társai nem rendelkeztek adóhatósági kapcsolattal, a jogtalan előnyként megszerzett húszmillió forintot egymás között elosztották.

Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt emelt vádat az öt ember ellen a Fővárosi Törvényszéken.

24.hu/fn/gazdasag/2021/06/08/huszmillioert-nav-vedelem-fizetett-vallalkozo/

Komment írása

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
24.hu · Gazdaság
banner

Vélemény, hozzászólás?