ápr 28, 2021
14 Views
0 0

Húsz nyugállományú francia tábornok a De Gaulle elleni puccs évfordulóján riogatott polgárháborúval

Written by

Egyre nagyobb botránnyá dagad, hogy április 21-én, a De Gaulle tábornok elleni 1961-es puccskísérlet évfordulóján a francia hadsereg húsz nyugállományú tábornoka és a fegyveres erők mintegy ezer tagja – köztük aktív állományúak is – levelet jelentetett meg egy szélsőjobboldali kiadványban. Levelükben a tábornokok azzal riogatnak, hogy Franciaország a polgárháború szélére sodródott, mert “fanatikus párthívek” megosztottságot teremtenek, és iszlamisták vették át az irányítást az ország egyes részein.

Marine Le Pen szélsőjobboldali pártvezér támogatásáról biztosította a polgárháborúval riogató nyugalmazott tábornokokat.Fotó: SYLVAIN LEFEVRE/Hans Lucas via AFP

Levelükben emellett a “banlieue-kből kiszabaduló hordákat” és “faji háborút” emlegetnek, illetve azt állítják, hogy “egy bizonyos antirasszizmus” veri szét a közösségeket, és provokál “faji háborút” a francia történelem bírálatával.

A BBC helyi tudósítója szerint azt, hogy a levelet húsz tábornok is aláírta, érdemes kontextusában kezelni. Mint mondta, az országban több ezer nyugállományú tábornok van, vagyis a levelet egy törpe kisebbség írta csupán alá. Mindenesetre még így is nagy a felháborodás, mert a francia hadsereggel szemben elvárás, hogy tagjai politikamentesek legyenek.

A felháborodás másik tárgya az, hogy Marine Le Pen üdvözölte a levelet, és felszólította az azt aláíró tábornokokat, hogy csatlakozzanak hozzá a “franciaországi csatában”. Ez azért meglepő, mert bár Le Pen apja jó viszonyban volt az 1961-es puccsistákkal, és nem állt tőle távol az ilyesmi, Marine eddig igyekezett középre húzódni pártjával, szalonképes alternatívát nyújtva a francia jobboldalnak.

Kiállása ezért sokakat meglepett, és egyesek úgy gondolják, el is számolhatta magát. Ezzel ugyanis lehetőséget adott rá, hogy ellenfelei szélsőséges reakciósként, a vichy-i Franciaország és szélsőséges apja örököseként állítsák be. Mások szerint viszont mivel valójában semmi esély nincs egy katonai puccsra, könnyen elháríthatja a lázítás vádját. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

444.hu/2021/04/28/husz-nyugallomanyu-francia-tabornok-a-de-gaulle-elleni-puccs-evfordulojan-riogatott-polgarhaboruval

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?