márc 28, 2021
4 Views
0 0

Húsvétra országos zárlatot rendelt el a szlovén kormány

Written by

Borut Pahor szlovén államfő vasárnap délelőttre hívta össze a politikai pártok vezetőit, a kormány és az említett szakcsoport tagjait, hogy megvitassák, milyen intézkedéseket hozzon Ljubljana az április 1-jétől 11-ig tartó periódusra. A kabinetnek még a nap folyamán döntést kellett hoznia az ügyben.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter a tanácskozást követően a sajtónak úgy nyilatkozott:

fellendülőben van a járvány terjedése.

Amennyiben nem hoznak új, szigorúbb intézkedéseket, további 500 ember halhat meg a koronavírus szövődményeiben június végéig – hangsúlyozta.

A szakcsoport javaslatával egyetértett Janez Jansa kormányfő is. Mint mondta, a vakcinák egy hónap késéssel érkeznek az országba az eredeti, megbeszélt ütemterv helyett, így nem tudják a nyár végéig beoltani a lakosság többségét.

májusban érkezhet egy nagyobb oltóanyag-szállítmány, ekkor a korlátozások egy részét ismét feloldhatják.

A kormány tisztában van azzal, hogy a lezárások jelentős pénzügyi és szociális következményekkel járnak, valamint azzal is, hogy csak abban az esetben lesznek hatékonyak, ha mindenki betartja őket.

A javaslat szerint a 11 napra szóló teljes lezárás időszakában

csak húsvét vasárnapján lennének enyhítések.

Aznap feloldanák a lakhelyelhagyási tilalmat, és engedélyeznék a családi összejöveteleket legfeljebb öt felnőtt főig, a hozzájuk tartozó gyerekekkel. A lakhelyelhagyási tilalom mellett az iskolák ismét online oktatásra állnának át. Korlátoznák a tömegközlekedést is, és hétvégi, ünnepnapi menetrendet vezetnének be. A legtöbb üzletnek be kellene zárnia, a vállalatoknak és az intézményeknek pedig távmunkára kell átállniuk.

A kormányfő délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az ajánlásokat elfogadva döntöttek az egész országra vonatkozó zárlatról. A leállás szerinte rövid lesz,

április 12-én ismét felülbírálják az intézkedéseket,

és döntenek meghosszabbításukról vagy enyhítésükről. A helyzetet úgy jellemezte, hogy “versenyt futnak az idővel”. Jelezte továbbá, hogy a közigazgatás távmunkára áll át és felszólította a vállalkozókat, hogy tegyenek ugyanígy.

Jansa riasztónak nevezte a nyugat-balkáni járványhelyzetet, ami miatt

újabb szigorításokat vezetnek be a határokon.

Részleteket azonban nem közölt, mert mint mondta: ezekről még egyeztetnie kell a belügyminiszternek. A lépést azzal indokolta, hogy a régióból sokan próbálják meg átlépni a szlovén határt hamis koronavírus-tesztekkel.

Ales Hojs belügyminiszter elmondta: csak azokat a PCR-teszteket fogadják majd el, amelyeket valamelyik uniós vagy schengeni országban végeztek el. Hozzátette továbbá, hogy – néhány kivétellel –

tilos lesz a szlovén állampolgárok vörös besorolású országokba való utazása is.

Címlapkép forrása: Shutterstock

www.portfolio.hu/gazdasag/20210328/husvetra-orszagos-zarlatot-rendelt-el-a-szloven-kormany-476164

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?