ápr 14, 2021
7 Views
0 0

Hosszabb lehet az életük: de hogyan kell helyesen tölteni az akkumulátorokat?

Written by

Manapság sok okostelefon akár már egy-két napig is bírja egyetlen feltöltéssel. A készülékek üzemidejét és az akkumulátor élettartamát azonban nagyban befolyásolják a telefonhasználati és a töltési szokásaink. A Honor szakértői összegyűjtöttek néhány gyakran felmerülő kérdést, és elárulják, hogyan hosszabbíthatjuk meg a telefonunk akkumulátorának élettartamát.

(A legfrissebb hírek itt)

Megvárjuk, amíg lemerül?

A jelenlegi okostelefonokat érdemes még azelőtt töltőhöz csatlakoztatnunk, hogy a töltöttségi szint 20% alá esne. Előzzük meg, hogy a készülék teljesen lemerüljön, így ha szükséges, inkább naponta több alkalommal töltsük a telefonunkat, hogy annak mindig 20% felett legyen a töltöttségi szintje.

Törekedjünk a maximumra?

Egyes ajánlások szerint havonta egyszer töltsük fel lemerült állapotából 100%-ra a telefont. Ez a folyamat ugyanis újrakalibrálhatja az akkumulátort. Optimális megoldásként érdemes lehet mindig 40–80% között tartani a készülékünk töltöttségét.

Töltőn egész éjszaka?

Ugyan kényelmes megoldás éjszaka töltőre tenni a telefonunkat, majd reggel levenni, de nem javasolt ezt a szokást hosszú távon alkalmazni. Ugyanígy első üzembe helyezéskor sincs már szükség arra, hogy a készülék fél napon keresztül töltőn legyen, mert az akkumulátor a beüzemelést követően egyből működőképes. Ha azonban mégis azok közé tartozunk, akik mindig éjszaka töltik a telefont, szerezzünk be például egy digitális időkapcsolós konnektort. Hogy ez miért jó megoldás? Előre beállíthatjuk, hogy mikor kapcsoljon ki a konnektor, így nem marad egész éjszaka áram alatt a telefonunk. A legtöbb modern akkunak két óra elegendő ahhoz, hogy teljesen feltöltődjön.

Ajánlott a gyorstöltés?

Amennyiben támogatja a telefonunk ezt a lehetőséget, úgy minden további nélkül használhatunk gyorstöltést. A különböző gyártók eltérő technológiákat használnak. Ha azonban a készülékünkben már egy öregebb akkumulátor van, inkább ne tegyük rá gyorstöltőre!

Telefonálhatunk közben?

Amennyiben lehetőség van rá, ne használjuk töltés közben a telefont, illetve kerüljük a nagy teljesítményigényű játékok és egyéb alkalmazások használatát is.

Használhatunk nem gyári töltőt?

A nem eredeti vagy rossz minőségű USB-kábel és hálózati csatlakozó csökkentheti az akkumulátor élettartamát, de más, akár végzetes kárt is okozhat a telefonunkban. Ha a gyári helyett mégis más töltőt kell használnunk, akkor olyat válasszunk, amelynek maximális teljesítménye megegyezik az eredeti töltőével.

Spóroljunk az energiával!

Jó, ha tudjuk, a töltő csatlakoztatott készülék nélkül is fogyaszt áramot, ezért – illetve azért is, mert mindig fennáll a veszélye, hogy annak egy alkatrésze meghibásodik és rövidzárlatot okoz – a töltés befejezése után érdemes kihúzni a konnektorból. A mobiltelefon töltőjének lecsatlakoztatásával évente annyi energiát spórolunk meg, amivel nyolc napig nézhetjük a tévét.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Ezt a hálószobatitkot csak a kismamák ismerik (x)
Férje merevedési problémáiról mesélt a kétségbeesett feleség (x)

www.blikk.hu/eletmod/tippek/okostelefonunk-elettartama-toltes/79rcbc1

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?